Toyota Auris Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Dünya'nın en çok satılan otomobil markası olan Toyota'nın, Auris modeli nasıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt ararken kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Daha önce Toyota Starlet ile hatchback pazarında boy göstermiş olsa da, C segmentinde Hacthback bir modeli bulunmayan Toyota, bu pazarda yer almak için 2006 Paris otomobil fuarında yeni modeli Auris'i tanıttı. Aynı yıl Japonya'da satışına başlanan otomobil, 2007 yılında ise Türkiye ve Avrupa'da satışa başladı. Auris için Toyota Corolla'nın hatchback'i diyebiliriz. Zaten pek çok ülkede Corolla adıyla satılmaktadır. 

Toyota Auris Nasıl Bir Araba

2007 yılında ilk birinci nesili üretilen Auris'in görünüş olarak 2013 yılına kadar üzerinde pek bir değişiklik yapılmadı. Ancak eskiyen tasarımını değiştirmek isteyen Toyota tasarımcıları, 2013 yılında tamamen değiştirerek, ikinci nesil Auris piyasa sürüldü. 2018 yılıdan ise Türkiye'de satışı durdurulmuştur. Auris'in "Active, Active Skypack, Advance, Advance Skypack, Blue, Class, Comfort, Comfort Extra, Elegant, Premium, Sport" olmak üzere pek çok donanım paketi var. En full donanımında hız sabitleyici, ABS, ESP, 6 hava yastığı, dört cam otomatiği ve dijital klima başta olmak üzere pek çok özellik bulunuyor. Auris'in teknik özelliklerine bakacak olursak;

1.33 Life : 4 silindirli olan bu motor 99 beygir ve 128 Nm tork güç üretiyor. Şehir içinde 7.5, şehir dışında ise 4.5 litre yakıt tüketiyor.  LPG ile tam uyumlu bir motor.  Ama öyle çok yüksek performans beklemeyin. Tam bir ekonomi motoru.

1.4 D-4D : 2000'li yılların başında dizel çılgınlığı başlamıştı ve özellikle Avrupa ülkelerinde dizel otomobiller bir hayli revaçtaydı. Bu yarıştan geri kalmak istemeyen Toyota, Corolla'da kullanmış olduğu dizel motorunu Auris'te de kullandı. 1.4 litre hacmindeki dizel motor 90 beygir ve 205 Nm tork güç üretiyor. Şehir içinde 4.6, şehir dışında ise 3.6 litre yakıt tüketiyor. Bana göre en sessiz dizel motorlardan bir tanesi. Öyle çok yüksek performansı yok belki ama tamamen sorunsuz ve uzun ömürlü bir turbo dizel motor. 

1.6 Benzinli : İşte geldik Toyota'nın taş gibi sağlam ömürlük motoruna. 132 beygir ve 160 Nm tork güç üretiyor. Şehir içinde 7.8, şehir dışında ise 5.4 litre yakıt tüketiyor. LPG ile tam uyumlu olan motorun performansı çok güzel. Zaten yüksek beygir gücüyle rakiplerinden bir adım öne çıkıyor.  

1.8 Hybrid : Yarı elektrikli, yarı benzinli bir motordur. 136 beygir ve 140 Nm tork güç üretiyor. En öne çıkan özelliği düşük yakıt tüketimidir. Zaten Toyota bu alanda dünya liderliğini elinde bulunduruyor. Diğer fosil yakıtlı olan otomobillerin tersine şehir içinde daha çok elektrikli motor kullanıldığı için, şehir içinde 4, şehir dışında ise 4.5 litre yakıt tüketiyor.

2.2 D-4D : Türkiye'de bir c segmenti otomobilde kullanılmış en güçlü dizel motorlardan bir tanesi. Hatta en güçlüsü bile olabilir. 177 beygir ve 400 Nm tork gibi hayvani bir güç üretiyor. Bunlardan bir tanesine binip gaza köklediğinizde ciğerleriniz sırtınızdan çıkacakmış gibi hissediyorsunuz. Şehir içinde 8, şehir dışında ise 5.5 litre yakıt tüketiyor.

Auris'in 6 ileri manuel ve otomatik şanzımanlı vites seçenekleri vardır. Sadece hatchback kasası üretilen Auris'in 2013 yılında Auris Touring adıyla stationwagon modelleri de satılmaya başlamıştır.

Toyota Auris Kullanıcı Yorumu

Yaklaşık 7 yıl kadar iki farklı auris kullandım. Auris'in içerisi daha önce bir toyota corolla'ya bindiyseniz hemen hemen onunla aynı. Ön göğüs ve kapı kollarında sert ama kaliteli bir malzeme kullanılmış. Şehir içinde 1.6 litrelik motorunun performansı çok güzel. Dimdik yokuşlarda kolaylıkla ivmelenebiliyor. Kliması çok başarılı ve motor performansını hiç etkilemiyor. Otomatik şanzımanın vites geçişleri sarsıntısız ve sessiz. Koltuklarında sert sünger kullanılmasına rağmen bence rahat. Ön koltukları kendime göre ayarladığımda (boyum 1.80 cm) arka diz mesafesi baya güzeldi. İçi çok geniş bir otomobil. Bagaj kapasitesi de 360 litre, yani diğer C segmenti otomobiller gibi çok dar değil. Auris'in direksiyon turu diğer otomobillere göre biraz daha fazla. Özellikle park etmelerde çok büyük avantaj sağlıyor. Uzun yol ve yüksek hız performansına geçecek olursa, 160 km/s hızla yolculuk etseniz bile içine motor, yol ve rüzgar sesini almıyor. Yalıtımı çok başarılı bir otomobil. Yol tutuşu çok güzel. Ancak arka süspansiyonları sert olduğu için kasislerden geçişlerde biraz hissettiriyor. Frenleri çok başarılı, ani fren yapmanız gerektiğinde arabayı düz bir çizgi üzerinde durdurabiliyor. 

Toyota Auris Alınır Mı?

Japonlar otomobilleri her zaman sorunsuz ve uzun ömürlü olmalarıyla cam salmışlardır. Auris'te bu otomobillerden bir tanesi. Tamamen sorunsuz ve ekonomik bir otomobil. Şöyle temiz kullanılmış bir tanesi alınıp uzun yıllarca kullanılabilir. Yedek parça ve servis sıkıntısı bulunmuyor. Auris'in ikinci el piyasası ise ne çok kötü ne de çok iyi. Uygun bir fiyat yazıldığı zaman satılabilir. 


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

1 yorum:

Golf ile kıyasladığınız zaman çok daha kaliteli bir otomobil. Bende var ve çok memnunum. Bir defa taş gibi sağlam bir araba. Kesinlikle tavsiye ederim.

BU YAZIYA YORUM EKLE