Marş Dinamosu Nedir? Marş Dinamosu Arızası Belirtileri ve Tamiri

Bir otomobil motorunun çalışabilmesi için pek çok parçaya ihtiyacı vardır. Marş dinamosu da bu parçalardan bir tanesidir. Peki marş dinamosu ne işe yarar? Marş dinamosu arızası belirtileri nedir? Marş dinamosu fiyatları ve değişim işçilik ücreti nedir?

Marş Dinamosu Ne İşe Yarar? : Marş dinamosunun görevi bir motorun çalışması için çok önemlidir. Sürücü kontak anahtarını ilk çevirdiğinde, aküden elektrik marş dinamosuna geçer. Bu sırada tık diye bir ses duyulur. Sürücü motorun çalışması için anahtarı çevirdiğinde marş dinamosu, motora ilk hareketi verebilmek için krank milini çevirir. Bu sırada ateşleme sistemi de devreye girer. Böylelikle aracın motoru çalışmış olur. Araç çalıştıktan sonra marş motorunun görevi biter ve bir daha aracı tekrar çalıştırana kadar çalışmaz.

Not: Otomobili ilk çalıştırdıktan sonra, anahtar bir miktar geriye gider. Bunun sebebi marş dinamosunu devreden çıkarmak içindir. Eğer anahtar takılı kalırsa marş dinamosu hala çalışıyor olur ve sürücü bunu göremezse kısa süre içerisinde marş motoru yanar.

Marş motoru arıza yaptığı zaman genelde otomobil hiç çalışmayacaktır. Ancak daha öncesi bazı belirtilerde verebilir. Şimdi marş motoru arızası belirtilerine bir göz atalım.

Marş Motoru Arızası Belirtileri

1- Araç Çalışmıyor

Eğer marş motoru arızalıysa aracınızın motoru hiç çalışmayacaktır. Arabanın çalışmamasının nedeninin marş motorundan olduğunu anlamanın yolu, kontağı akü açılacak kadar çevirdiğinizde gösterge ışıkları yanar ve tık diye bir ses gelir. Ama araba marş almaz. 

2- Kaput Altından Duman Çıkması

Aracınızın motor bölmesinden duman çıkıyorsa, bunun sorumlusu marş dinamosu olabilir. Marş motoru kısa devre yapmış ve marş motorundan geçmeye çalışmaktadır. Bu da marş dinamosunun ısınmayasına ve duman çıkarmasına neden olur. 

3- Marş Basarken Taşlama Sesi Gelmesi

Eğer aracınızın marşına basınca, metal sürtme sesi gibi ses geliyorsa marş motorunun arızalı olduğuna işarettir. 

4- Marşa Basarken Yanık Kokusu Gelmesi

Aracınızda marşa basarken bir yanık kokusu oluşuyorsa bu marş dinamosunun arızalı olduğunun işaretidir. 

Marş Dinamosu Tamiri, Fiyatı ve Değişim Ücreti

Günümüzde pek çok oto elektrikçi marş dinamosunu tamir etmek yerine değiştirme yolunun seçiyorlar. Ama marş dinamosu tamir olabilen bir parçadır. İyi bir oto elektrikçi marş dinamosunun bakır sargısını ve kömürlerini değiştirebilir ve yeniden çalışabilir hale getirebilir. Ancak ustanız değiştirilmesi gerektiğini söylüyorsa ortalama bir otomobil için 300 ile 500 lira arasında bir fiyata satılmaktadır. Ayrıca ustanız 100 lira işçilik ücreti karşılığında mark motorunu değiştirebilecektir.


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE