Peugeot 205 Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

 Peugeot'un Türkiye'de 1988 ile 1995 yılları arasında sattığı modeli olan 205, nasıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt ararken, kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Peugeot 205, Avrupa'da ilk olarak 1983 yılında satışa sunuldu. Ancak Türkiye'ye 1987 yılında getirildi. O zamanları hatırlıyorum da bir Peugeot 205 neredeyse her gencin hayaliydi. 5 kapılı, 3 kapılı (tek kapı) ve cabrio (üstü açılabilir) kasa tipleri vardır. Şimdilerde pek yollarda görünmese de zamanının en iyi mini spor otomobillerinden bir tanesiydi. 

Peugeot 205 Nasıl Bir Araba

İlk olarak donanım olarak bir şey beklemeyin. hidrolik direksiyonu falan yok. Türkiye'de sadece benzinli olanları satılmıştır. Ancak Avrupa'da 1.8 dizel motorlu olanları bile vardır. Türkiye'de satılan Peugeot 205'lerde kullanılan motorların teknik özelliklerine biraz göz atacak olursak;

1.0 Benzinli : 44 beygir gücündeki motor şehir içinde 8 litre, şehir dışında ise 6 litre yakıt tüketiyor. LPG ile uyumlu. Ancak bu motordan fazla bir performans beklemeyin.

1.1 Benzin : 50 beygir gücündeki motor şehir içinde 8 şehir dışında ise 5.8 litre yakıt tüketiyor. Performans olarak çok bir şey beklemeyin.

1.4 Benzin : 68 beygir gücündeki motor 205'in kasasıyla en uyumlu motor. Performansı tatmin edici. Bir Peugeot 305 alacaksanız 1.4 motorlu olanını tavsiye ederim.

1.6 Benzin : 90 beygir gücündeki motor şehir içinde 10, şehir dışında ise 7 litre yakıt tüketiyor.

1.9 GTI : Bu motora ayrı bir parantez açmak istiyorum. 120 beygir ve 180 Nm tork güç üretiyor. Günümüzde baktığımızda çok yüksek bir değer değil. Ancak üretildiği yıllar göz önüne alınırsa oldukça güçlü. 205'in hafif olması nedeniyle arabayı uçuruyor. Ancak bu kadar hafif bir arabaya bu kadar güçlü bir motor yol tutuşunun düşmesine neden oluyor.

Peugeot 205'in otomatik ve manuel vitesli şanzıman seçenekleri bulunuyor. 

Peugeot 205 Kullanıcı Yorumu

Daha önce 1.4 benzinli sahibi oldum. Ayrıca 1.9 GTI'da kullanmışlığım var. İlk olarak 1.4 motorlu olanından biraz bahsedeyim. İçerisi ön tarafın genişliği iyi. Ama arka tarafı çok dar. Ayrıca bagaj hacmi de çok küçük. 1.4 litre benzinli motor şehir içinde kolaylıkla ivmelenebiliyor. Bir Peugeot 205 kullanacaksanız engebeli yollarda dikkatli olmanız gerekiyor. Altının yere yakın olması sebebiyle bazen kasislerde bile altı yere değiyor. Elektrik aksamı çok sorunlu bir otomobil. Hatta o kadar ki arızasının ne olduğu bilinemediği için öylece yatan Peugeot 205'ler bile var. Uzun yolda ve yüksek hızlarda performansı için konuşacak olursak; 205 ile 120 km/s hızın üzerinde gitmek tehlikeli. Yol tutuşu zayıf ve yan rüzgarlardan çok fazla etkileniyor. Motor, yol ve rüzgar sesini içeriye alıyor. 

1.9 GTI ise tam bir hız canavarı. Hani otoban faresi diyorlar ya. Bu tabir ilk olarak 1.9 GTI 205'ler için kullanıldı. Gaza bastığınız anda kısa sürede 100 km/s hıza çıkıyor. Ama şunu unutmayın altınızdaki araba çok hafif olduğu için kolaylıkla savruluyor.

Peugeot 205 Alınır Mı?

Tasarım olarak hala benim en çok hoşuma giden otomobillerden bir tanesi. Ama artık yollarda görmek biraz zor. Bu da yedek parçasının bulunmasını zorlaştırıyor. Pek çok parçası için parçacılar, hurdacılara yönlendiriliyor. Örneğin ve kapı açma kolu için baya bir aramıştım. İkinci el piyasası yavaş olmasına rağmen fiyatları öyle düşük değil. Ayrıca sorun çıkarma müsait bir araba. Özel bir merakınız yoksa macera arama gerek yok diye düşünüyorum. 

otohocam

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

2 yorum

bence alınmaz çok kötü bir araç

Ben üç dört yıl boyunca çok sağlıklı bir şekilde kulandım,, Tofaş ve Reno dan çok daha iyi ve sağlam

BU YAZIYA YORUM EKLE