İmmobilizer Nedir, Nasıl Çalışır? İmmobilizer Arızası Belirtileri ve Tamiri

Günümüzde otomobillerin hırsızlıkları karşı en önemli güvenlik ekipmanlarından bir tanesi immobilizer adı verilen sistemdir. Peki immobilizer nedir, nasıl çalışır ve arıza yaparsa ne gibi belirtiler verir. 

20 yıldan daha uzun bir zamandır üretilen otomobillerde immobilizer sistemi ad verilen bir güvenlik ekipmanı bulunur. Bu sistemin amacı aracın fabrika tarafından üretilen kendi anahtarı olmadan çalışmasını engellemektir. Yani aracınızın anahtarını bir çilingirde çektirip kullanamazsınız. Bunun için mutlaka aracın orjinal anahtarı gereklidir.

İmmobilizer Nasıl Çalışır? 

Motor immobilizeri son teknoloji bir hırsızlık önleme sistemidir. Otomobillerin içerisinde aracı kontrol eden motor kontrol ünitesi (ECU) adı verilen bir bilgisayar sistemi vardır. Ayrıca anahtarın içerisinde bir transporder çipi bulunmaktadır. Fabrika tarafından ECU ve anahtarın içine aynı kod tanımlanır. Sürücü anahtarı, kontak yuvasına soktuğundan basit bir elektrik devresi tamamlanır. Bu sırada ECU ile anahtar içerisindeki kodun bir biriyle uyuşması gerekir. Eğer ki anahtardaki kod ECU koduyla birbirini tutmuyorsa, ECU, motor ateşleme ve yakıt sistemini harekete geçirmez. Sonuç olarak araç motoru çalışmaz. Eğer aracınızın orjinal anahtarını kaybederseniz ECU'nun içerisinde kod ve yeni anahtarın içindeki akıllı anahtar fobunun değişmesi gerekecektir. Yani çok maliyetli bir işlemdir. 

Anahtarsız çalışan yani start-stop sistemine sahip otomobiller için aynı işlem geçerlidir. Anahtarsız çalıştırma sistemine sahip otomobillerde anahtar ve ECU'dan sürekli olarak kod sinyali gönderilir. Eğer bu sinyaller birbiriyle eşleşirse start düğmesine basıldığı zaman araç çalışır hale gelir. Bu sinyaller fazla uzağa gönderilmez ve sadece aracın içerisinde kalacak kadar düşük yoğunluktadır. Bu da aracın dışındayken motorun çalışmasını engeller. 

İmmobilizer Arızası Belirtileri Nelerdir?

Arabanızın güvenliği için hem aracınızın içindeki hem de anahtar içerisinde transporder çiplerinin doğru çalışması gerekir. Bu sistemlerden herhangi birisinde bir arıza meydana gelirse aracınızda şu gibi belirtiler verir;

1- Kapıların Kilidi Açılmaz

Aracınızın anahtarındaki kilit açma düğmesine bastığınızda aracınızın kapıları açılmazsa bu immobilizer sistemiyle iletişim kuramadığı anlamına gelir. Durum ne olursa olsun, anahtarınız işlevini kaybederse kapılar açılmayacaktır. Bu meydana gelirse kapıların kilidini tekrar açmak için bir oto çilingir çağırmanız veya aracınızı servise götürmeniz gerekecektir. 

2- Kapılar Kilitlenmez

Aracınızın kapısının kilitlerini açamazsanız, muhtemelen kapılarınızı anahtarla uzaktan kumanda yardımıyla kilitleyemeyeceksinizde. Bu sistem arıza yaptığında aracınızın kapılarının kilitlenmesini de engelleyebilir. 

3- Alarm Çalışmaz

Aracınızdaki alarm sistemi, immobilizer ile aynı güvenli özelliğiyle ilişkilidir. Arızalı bir immobilizer varsa, muhtemelen arızalı bir alarm sistemine de sahip olacaksınız. 

4- Arabanın Motoru Çalışmaz

Aracınızın motorunu çalıştırmak için anahtarı soktuğunuzda, anahtar üstündeki transporder fobunun, ECU'nun içindeki şifre ile eşleşmelidir. Eğer immobilizer arıza yaparsa aracınızın motorunu çalıştıramaycaksınız. Marş basar ancak arabanın motoru çalışmaz.

İmmobilizer Arızasının Nedenleri

Aracınızın immobilizer sisteminin çalışmamasının bir kaç nedeni vardır.

1- Kontak Anahtarı Pilinin Bitmesi

Bunlardan en yaygın olarak görüleni ki immobilizerin çalışmamasının yüzde 90 sebebidir. Anahtar pilinin bitmesidir. Kontak anahtarının içerisinde transpordere güç veren bir pil bulunur. Zamanla bu pilin enerjisi biter ve pod sistemine güç vermez. Bu durum anahtar içerisindeki kodun ECU'ya gönderilmesini engeller. 

2- Kablolarda Kopma veya Kısa Devre

Araba içerisindeki kontak anahtar yuvasından pek çok kablo arabanın beynine gider. Ancak bu kablolar bir kopma, kısa devre veya açıklığa neden olursa immobilizer sistemi çalışmaz hale gelir.

3- ECU arızası

Nadiren de olsa aracınızın ECU sisteminde bazen programlama arızaları görülebilir. Bu durum immobilizer sisteminin çalışmasını da engeller. 

İmmobilizer Tamiri

Eğer aracınızı immobilizer arızası nedeniyle çalıştıramaz, veya kapıları kilitleyip açamazsanız ilk olarak yapmanız gereken şey anahtarın pilini değiştirmenizdir. Pili değiştirmenize rağmen sorun düzelmiyorsa bir oto elektrikçiye giderek, kontak kablolarını kontrol ettirmeniz gerekir. Eğer burada da sorun yoksa ECU sisteminin kontrol edilmesi gerekir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE