Genleşme Valfi Nedir? genleşme Valfi Arızası Belirtileri ve Tamiri

Günümüz otomobillerinin hepsinde yaz aylarında arabanın içini serinletmek için klima sistemi bulunur. Genleşme valfi klima sisteminin en önemli parçalarından bir tanesidir. Peki Genleşme valfi ne işe yarar? Genleşme valfi arıza yaptığı zaman ne gibi belirtiler verir? Genleşme valfi değişim fiyatı hakkında bilgi vereceğiz.

Genleşme Valfi Nedir? : Klima genleşme valfi, bir otomobilin klima sistemi içerisinde bulunur. Valfin görevi, klima içerisinde ne kadar soğutucu sıvının akacağını kontrol etmektir. 

Genleşme Valfi Nasıl Çalışır?

Klima sisteminin içerisinde, klima gazı bulunmaktadır. Bu gazın sıcaklığı genelde atmosfer sıcaklığı ile aynıdır. Klima kompresörü tarafından Evapatöre doğru basılan gaz. Genleşme valfine uğrar. Bu sırada klimanın ayarına göre genleşme valfinin içindeki çubuk aşağı ya da yukarı hareket eder. Aşağı hareket ettiğinde soğutucu sıvı geçemez. Bu durumda sıkışan gaz soğur ve sonuç olarak evapatöre gönderilir. Bu şekilde aracınızın içi soğutulmuş olacaktır. 

Genleşme Valfi Arızası Belirtileri

Aracınızın klima sistemi içerisinde yer alan genleşme valfi arıza yaptığı zaman bunu mutlaka hemen göreceksiniz. Genleşme valfi arızası belirtileri çok belirgindir. 

1- Havalandırma Izgarasından Sıcak Hava Gelmesi

Başka bir değişle klimanın soğutmaması olayıdır. Klimayı soğuk dereceye ayarlamanıza rağmen, havalandırmadan sıcak hava geliyorsa bu genleşme valfinin arızası nedeniyle olabilir. 

2- Havalandırma Izgarasında Donma ve Buz Taneleri

Aracınızın kliması ne kadar güçlü olursa olsun, bu havalandırma ızgaralarını dondurabilecek kadar yüksek olmamalıdır. Normalde klimanın en düşük sıcaklığı 15-16° derece civarında olmalıdır. Ancak genleşme valfi arıza yaparsa soğutucu sıvısı eksi derecelere kadar düşebilir. Bu da havalandırma ızgaralarında donma meydana gelmesine neden olur.

3- Klima Kompresörünün Sürekli Çalışması

Klima genleşme valfi açık kalır ve kapanmazsa, soğutucu gaz klima sistemine sürekli olarak pompalanır. Sonuç olarak klima kompresörü hiç durmadan soğutucu pompalamaya devam edecektir. Kompresörün çalışması ne kadar çok olursa sistem üzerine o kadar yük biner. Bu da klima sisteminde diğer bilenşenler aşınmaya ve bozulmaya başlayacaktır.

4- Klimanın Bir Sıcak Bir Soğuk Üflemesi

Genleşme valfi bozulduğu zaman sistem boyunca soğutucu sıvının akışını düzenleme kabiliyeti tutarsız bir performans sergiler. Bu meydana geldiği zaman havalandırma deliğinden çıkan hava çok sıcak ve çok soğuk olabilir. Muhtemelen bir sıcak bir soğuk üfleyecektir. 

5- Klima Sisteminin Bozulması

Yukarıda saydığımız maddelerden bir veya bir kaçını yaşıyorsanız ve bu durumu görmezden geliyorsanız sorunu hemen çözdürmelisiniz. Eğer tamir edilmezse aracınızın klima sistemi çok daha maliyetli bir arıza verecektir.

Klima Genleşme Valfi Arızası Tamiri ve Fiyatı

Klima genleşme valfi her marka ve araca göre değişik fiyat gösterebilmektedir. Ancak ortalama bir otomobil için (focus, corolla, civic, megane) 200 ile 300 lira arasında değişen bir fiyata satılmaktadır. Klima genleşme valfinin değişimi için işçilik ücreti ise 150-200 lira civarındadır.


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE