Fren Balatasının Bittiği Nasıl Anlaşılır? Fren Balatası Fiyatları

Bir otomobilin en önemli güvenlik donanımı fren sistemidir. Olası kazalara karşı aracı ve içindekileri koruyan, otomobili durdurmaya yarayan bir sistemdir. Fren sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi de fren balatalarıdır. Peki fren balatasının ömrü ne kadar? Fren balatası bittiği nasıl anlaşılır? Fren balatası bittiğinin belirtileri nedir sorularına yanıt arayacağız.

Günümüz otomobillerinin dört tekelerinde ancak bazı otomobillerin sadece ön tekerlerinde disk firen bulunur. Arka tekerleklerde ise kampana fren vardır. Disk frenlerin çalışma presinin çok basittir. Sürücü ayağını fren pedalına bastığında bir hidrolik sistem, fren diskinin üstündeki fren balatalarını sıkıştırır. Balatalar diski sıkarak aracın yavaşlamasını sağlar. Ancak balatalar sürekli sürtünmeye maruz kaldığı için zamanla aşınırlar ve sürtünen kısımları biter. 

Fren Sisteminin Teker Üzerindeki Parçaları

Fren Balatasının Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Aracınızın fren balataları bittiği zaman, bazı belirtiler verir. Bu belirtiler balatalar değiştirilmediği zaman daha belirginleşir ve daha büyük sorunlara yol açar. İşte Fren balatası bittiğinin belirtileri.

1- Sürtünme Sesi

Fren balataları asbest ve aramid elyafı adı verilen bir malzemeden yapılmıştır. Metale göre daha yumuşak olan bu maddeler diske sürtünme nedeniyle zamanla aşınır ve biter. Bittiği zaman fren kaliperleri diske sürter. Eğer frene bastığınızda metal sürtünme sesi geliyorsa, bu fren balatalarının bittiğini habercisidir.

2- Fren Pedalının Dipte Kavraması

Eğer fren balataları biterse ayağınızı frene bastığınızda eskiye göre daha aşağıdan tutmaya başlayacaktır. Fren hidroliği ile aynı belirtileri verdiği için eğer aracınızda fren çok aşağıdan kavrıyorsa mutlaka hemen bir servise gösterin.

3- Fren Hidrolik Yağı Eksilir

Biten balataların en büyük belirtilerinden bir tanesi de fren hidrolik yağın seviyesinin düşmesidir. Çünkü balatanın kavradığı alan eksilmiştir ve oradaki boşluk yağ basıncıyla doldurulur. Fren balatalarını değiştirdiğiniz zaman yağ seviyesi tekrar eski haline dönmelidir.

4- Fren Diskinin Çizilmesi

Balatalar bittiği zaman fren diski üzerine metal sürter. Bu sürtme sonucunda aracınIzın fren diski çizilmeye başlar.

Fren Balatası Fiyatları ve Değişim Ücreti

Fren balatalarını değiştirmek ustalık isteyen bir şeydir. Aracınızın fren balatalarını kendiniz değiştiremezsiniz. Bu yüzden profesyonel yardım almanız gerekmektedir. Fren balatası fiyatları otomobil marka ve modellerine göre değişiklik göstermektedir. 2020-2021 yılı için fren balatası fiyatları 

  • Tofaş Şahin, Doğan ve Kartal : 50 Lira
  • Ford Focus 2 : 130 Lira
  • Toyota Corolla (2007 -2017)  : 165 Lira
  • Honda Civic (2007 - 2010) : 150 Lira 
  • Renault Clio Symbol : 100 Lira
  • Audi A6 : 280 Lira
  • Mercedes E200 : 250 Lira

Ayrıca fren balatası değiştirme için işçilik ücreti 50 ile 75 lira arasında bir fiyata yapılmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE