P0213 Soğuk Çalıştırma Enjektörü "1" Devre Arıza Kodu

P0213 soğuk çalıştırma enjektörü dizel otomobillerde bulunan bir valftir ve aracın sabahları ilk çalışmasında görev alır.

Soğuk Çalıştırma Enjektörü Nedir? : Genelde dizel otomobillerde bulunmasına rağmen nadirende olsa benzinli motorlarda da bulunabilir. Dizel yakıt geç ısındığı için sabahları ilk çalıştırmada kızdırma bujisine yardımcı olmak amacıyla soğuk çalıştırma enjektörü kullanılır. Enjektörün içerisinde bulunan bir ısıtıcı yakıtı ısıtır ve motorun daha çabuk çalışmasını sağlar. Soğuk çalıştırma enjektörü çok lüks ve gelişmiş otomobillerde daha sık bulunur. Soğuk çalıştırma enjektörünün yeri genelde gaz kelebeği plakasının yanında veya hava giriş borusunun hemen yanında bulunur. Ancak bazı iki sıra motorlarda iki adet soğuk çalıştırma enjektörü bulunur.

Motor kontrol ünitesi (ECU) aracın hemen her yerinde bulunan sensörlerden sürekli olarak bilgi alır. Bu bilgiler elektrik sinyali olarak verilir. ECU motorun çalışması için motor sıcaklığını ve emme havası sıcaklığını izler. Bu sayede soğuk çalıştırma enjektörünün ne zaman çalışacağına karar verir. ECU, soğuk çalıştırma enjektöründen anormal derecede direnç seviyesi tespit ederse aracınızda P0213 soğuk çalıştırma enjektörü 1 arıza kodu verilir. P0213 kodu tek sıra motorlarda tek enjektör olduğu için genelde bu şekilde çıkar. Ancak iki enjektör bulunuyorsa 2. sıradaki için P0214 arıza kodu verilir. Soğuk çalıştırma enjektörünün diğer adı "soğuk çalıştırma valfi" veya "ilk çalıştırma enjektörü" olarak adlandırılır.

P0213 Soğuk Çalıştırma Enjektörü 1 Arıza Kodu Belirtileri

Soğuk çalıştırma enjektör arızası, özellikle soğuk havalarda motorun çalıştırmasını normalden daha zor hale getirebilir. Bu sebeple arıza yapması durumunda acilen ele alınmalıdır. Soğuk çalıştırma valfi arızasının belirtileri arasında;

  • Hava soğukken motorun zor çalışması
  • Motor soğutma suyu sıcaklığı veya emme havası sıcaklık arıza kodlarının çıkması
  • Egzoz ile ilgili arıza kodları
  • Ayrıca motor tekleme arıza kodları verilebilir.

P0213 Soğuk Çalıştırma Enjektörü 1 Arıza Kodu Nedenleri

  • Soğuk Çalıştırma enjektörü arızalı olabilir
  • Motor suyu sıcaklık sensörü veya devresi arızalı olabilir.
  • Emme havası sıcaklık sensörü veya devresi arızalı olabilir.
  • Soğuk çalıştırma enjektör devresinde kısa devre veya kablolarda kopukluk olabilir.

P0213 Soğuk Çalıştırma Enjektörü 1 Arıza Kodu Onarım, Tamir ve Çözümü

Bir Diyagnostik kodlarının yüklü olduğu bilgisayar yardımıyla aracınızda P0213 arıza kodu olduğundan emin olun. Eğer motor soğutma suyu sıcaklık kodları veya emme havası sıcaklık kodları mevcutsa ilk olarak bu kodların çözümünü sağlayın.

Daha sonra soğuk çalıştırma sensörüne gelen kabloları görsel olarak inceleyin. Kablolarda bir sorun yoksa sensörü yerinden çıkarıp konektörlerini temizleyin. Ayrıca konektör terminallerinde bir korozyon ve paslanma varsa bunları iyice temizleyin. 

Daha sonra aracınızı yeniden bilgisayara bağlayarak P0213 arıza kodunu silme işlemini uygulayın. Motoru çalıştırın ve aracınızın yeniden P0213 arıza kodunu verip vermediğini kontrol edin. Kod tekrardan çıkarsa soğuk çalıştırma sensörünü değiştirin ve kodu silin. Motoru tekrar çalıştırın ve aracınızı bilgisyara bağlayın. P0213 arıza kodu tekrardan çıkıyorsa, aracınızın ECU programlamasında bir sorun olabilir ve yeniden programlanması gerekebilir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE