Egzoz Susturucu Nasıl Çalışır ve Arıza Belirtileri

Otomobillerin motorunda çalışırken hava ve yakıt karışımının yanması sonucunda bir patlama meydana gelir. Bu patlama sonucunda ortaya sadece egzoz çıkmaz. Büyük birde ses çıkar. Ancak egzoz içerisinde yer alan bir susturucu sayesinde bu patlama sesleri boğulur ve sessiz hale getirilir.

Egzoz Susturucu Nasıl Çalışır?

Motor içerisinde yanan yakıtın çıkardığı duman egzoz manifoldu sayesinde egzoz borusu sistemine gönderilir. Egzoz borusunda susturucu egzoz gazının geçeceği alanı daraltır. Böylelikle egzoz gazının hızı azalır ve çıkardığı ses dalgaları kısıtlanır. Sonuç olarak çıkabilecek ses susturucu sayesinde azaltılmış olur. Eğer otomobilde susturucu olmasaydı otomobil çalıştığı zaman aracın içinde ve yanında sesten durulamazdı. 

Egzoz Susturucu Arızası Belirtileri Nedir?

Aşırı Ses Çıkması

Aracınız çalışırken altından kamyon sesi gibi aşırı rahatsız edici bir ses çıkması susturucunun görevini yerine getirmediğine işarettir. Ancak egzoz borusunun susturucu öncesinde delinmesi de egzoz gazının o noktadan sızmasına neden olur. Böylelikle yine aşırı gürültülü bir ses çıkar. Egzoz gazı susturucu arızasının en büyük ve belirgin belirtisi aşırı gürültü çıkarmasıdır.

Yakıt Tüketiminin Artması

Eğer aracınızın aşırı ses çıkarmasıyla birlikte yakıt tüketiminin de arttığını fark ettiyseniz bu egzoz susturucu arızasının belirtilerinden bir tanesidir. Susturucu arızalarında yakıt tüketimin artmasının yanında motor performansında düşme de görülebiliyor. 

Çürük Yumurta Kokusu

Susturucunun sesi kesmek dışında, diğer bir görevi de egzoz gazlarını süzmektir. Ancak susturucu arıza yaptığı zaman dumanı filtrelemeyecektir. Bu da aracınızın egzoz gazının genelde çürük yumurta gibi kokmasına neden olacaktır. 


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE