Gaza Basınca Gelen Kayış Ötme Sesi

 Otomobil sahipleri araçlarını sürekli dinlemek zorundadırlar. Arabanızı çalıştırdığınız anda sadece motor sesi gelmelidir. Bunun dışında gelebilecek her ses bir arızanın habercisi olabilir. Bu sebeple aracınızda motor sesi dışında bir ses geliyorsa mutlaka sorunun neyden kaynaklandığını bulun.

Aracınızı sabah ilk çalıştırdığınızda veya motor çalışırken bir ötme sesi geliyorsa bunun pek çok sorumlusu olabilir. Siz gaza bastıkça artan bir ses geliyorsa bunun sorumlusu büyük ihtimal "v kayışı" ya da radyatör kayışı olabilir. 

V kayışının görevi motordan aldığı güç ile direksiyon hidroliği ve şarj dinamosu gibi parçaları çalıştırmaktır. V kayışı sürekli döndüğü için zamanla gevşer ve liflerinde kopmalar meydana gelir. Bu gevşeme sonucunda kayış takılı olduğu rulmanın hızı kadar dönemez. Rulman üzerinde kayan kayış bir ötme sesi oluşturur. Bu ses siz gaza bastığınızda artar. Zaten çok sürmeden kayış kopacak ve aracınızında bazı sorunlara neden olacaktır. Ayrıca (Bkz : V Kayışı Nedir? V Kayışı Koparsa Ne Olur?)

Kışın soğuk havalarda kayış çalışmadığı için sertleşir. Siz aracınızı çalıştırdığınız anda kayış dönmeye başlayacaktır. Ancak sertleşen kayış bir kaç saniyeliğine rulman üzerinde dönemeyecek ve ötme sesi oluşturacaktır. Eğer kışın sabah ilk çalıştırmada bir kayış ötme sesi duyarsanız bunun sorumlusu büyük ihtimal v kayışıdır. Bu durumda pek korkulacak bir şey yoktur. Ancak motor ısınmasına rağmen ötme sesi hala geliyorsa kayışı değiştirmeniz gerekebilir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE