Tıkalı Radyatör Nasıl Anlaşılır ve Radyatör Nasıl Açılır?

Otomobillerin soğutma sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi olan radyatör tıkandığı zaman, aracınızın motorunda çok ciddi hasarlara neden olabilir. Bu sebeple tıkalı radyatörü hemen tamir ettirmelisiniz. Peki ya aracınızın radyatörünün tıkalı olduğu nasıl anlaşılır.

Tıkalı radyatör belirtileri nedir diye sormadan önce radyatörün ne işe yaradığından kısaca bahsedelin. Aracımızım motorunda sürekli olarak bir yanma meydana gelir. Bu yanma nedeniyle oluşan sıcaklık bir şekilde giderilmelidir. Alüminyum veya bakır malzemeden yapılan radyatör motorda bulunan suyu, fan yardımıyla soğutur ve tekrardan motoru soğutmak için gönderilir. Radyatörün içerisinde ince borulardan kanallar bulunmaktadır.

Radyatör Neden Tıkanır ?

Otomobillerimizde bulunan radyatörün içerisinde çok ince borular bulunmaktadır. Bu boruların içerisinde su soğutularak motora gönderilir. Radyatörün tıkanmasına neden olan en önemli şey, soğutma suyu olarak bildiğimiz çeşme suyunun kullanılmasıdır. Çeşme suyu radyatör içerisinde paslanma yapar, ayrıca suyun içerisinde bulunan kireç zamanla birikintilere neden olur ve radyatörün tıkanmasına neden olur. Radyatörün tıkanmasının diğer bir nedeni de soğutma suyuna yağ karışmasıdır. Özellike silindir kapak contası yandığı zaman radyatör suyuna, yağ karışır. Yağ kalın bir sıvı olduğu için radyatörün tıkanmasına neden olur. (Bkz: Silindir kapak contası yandığı nasıl belli olur?

Radyatörün Tıkalı Olduğu Nasıl Anlaşılır

Şimdi adım adım tıkalı bir radyatörün belirtilerine göz atalım. 
Adım 1 : Aracınızı park edin ve en az 3 saat motorun soğumasını bekleyin. Ardından aracınızın kaputunu açarak radyatör kapağını çıkarın. 
Adım 2 : Aracınızı çalıştırın, ardından 2 dakika kadar bekleyin. Termostat suyun akmasına neden olacaktır. Eğer soğutma suyu devir daim olmuyorsa radyatör tıkalı demektir.

Diğer yol : Tıkalı radyatörü anlamanın diğer bir yolu ise hortumları kontrol etmektir. Aracınızın motoru fan açacak kadar ısındıysa radyatör üst ve alt hortumlarında su sirkülasyonu olması gerekir. Ancak radyatör tıkalıysa su belirli bir bölgede basınç oluşturur. Normal şartlarda hortumların yumuşak olması gerekir. Ama motor ısınınca radyatör hortumu şişiyorsa, radyatörde su basınç oluşturuyor demektir. ( Bkz: Radyatör hortumu neden şişer?
Tıkalı radyatörün en büyük belirtisi aracın hararet yapmasıdır. Özellikle uzun yokuş çıkışlarında aracın harareti yükseliyorsa radyatörün tıkalı olduğuna işarettir.

Tıkalı Radyatör Nasıl Açılır?

Aracınızın radyatörü tıkalıysa bunu hemen tamir ettirmelisiniz. Sanayide bir usta tarafından radyatör şişlenerek açılabilir. Ancak şişleme radyatörün delinmesine neden olabilir. Radyatör şişletme ücret 100 ile 150 lira arasında bir fiyata yapılmaktadır. Ancak şişletme sırasında radyatörün delinebileceğini unutmayın. Eğer radyatör delinirse kaynattırmak hatta radyatörü değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Bir ustaya gitmeden önce oto marketlerde satılan radyatör temizleyici sprey alarak, kendiniz de açmayı deneyebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE