Tofaş Şahin Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Tofaş tarafından 1989 ile 2001 yılları arasında üretilen şahin nasıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt ararken kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
İnternette ilan sitelerinde bolca görürsünüz. "Tofaş parasına xxx" başlıklık ilanları. Bu gibi ilanlardan tofaş şahin'in kötü bir araba olduğu anlamımı çıkarılmalıdır. Veya Tofaş şahin piyasanın en ucuz arabası olması gerektiğimidir. Bu yazımızda hepsine yanıt arayacağız.

Tofaş Şahin Nasıl Bir Araba?

Şuan 2 aydır 1993 model bir şahin kullanmaktayım ve hala daha satmaya niyetim yok. İlk olarak Şahin'in donanım özelliklerinden bahsedecek olursak, 1995 yılında hidrolik direksiyonlu modelleri geliyor. Motor olarak 1.4 ve 1.6 litrelik karbüratörlü ve enjeksiyonlu iki farklı motor tipi mevcut. İçerisi kendi sınıfındaki tüm otomobillere göre geniş diyebilirim. Konfor olarak bakıldığı zaman bile kendi fiyatları içerisinde en konforlu otomobillerden bir tanesi. 1.6 litrelik motor 80 beygir güç üretiyor. Şehir için 14 litre, şehir dışı ise 8 litre yakıt tüketiyor. Motor LPG ile tam uyumlu ve hiç bir sıkıntı yaşanmıyor.

Tofaş Şahin Kullanıcı Yorumu

Evin ikinci arabası olarak 10-12 bin liraya bir otomobil alma derdindeydim. Daha önce lada samara, daihatsu applause gibi arabalara sahip olmuşturm. Bir defa samara mı şahin mi diyecek olursanız, ikisinide kullanmış gibi olarak kesinlikle şahin diyorum. Applause ise çok kaliteli bir otomobil. Ancak hem yedek parçası zor bulunuyor, bulunsa bile çok pahalı oluyor.
Neyse konumuza dönecek olursak, ucuz ve eski bir otomobil alacaksanız ilk düşünmeniz gereken şey yedek parça fiyatları ve parça bulunabilirliği olmalı. Çünkü 20 yaşını geçmiş her otomobil az da olsa mutlaka sorun çıkaracaktır. Dediğim gibi 2 aydır şahin kullanıyorum. Bendeyken bir arıza yapmadı ama alırken ufak tefek eksiklikleri vardı onları yaptırdım. Örneğin ön cam krikosu bozuktu 30 lira kriko aldım, 20 lira da işçilik verdim sorun halloldu. Aldığım gibi bakım yaptırmaya götürdüm. Hava ve yağ filtresi, bujileri, yağı, şanzıman yağı kontrolu, diferansiyel yağı parça ve işçilik dahil 220 lira para verdim ki bu paranın 120 lirası yağ ücreti. Gerisini siz düşünün işte arkadaşlar. İlk aldığım zaman bende sürekli bana sorun çıkaracak diye düşünüyordum. Ancak bana hiç bir arıza vermedi, ki iki defa uzun yola bile çıktım. Eğer gaz ayarı düzgün yapılmışsa sizi şaşırtan bir performansı var. Uzun yolda 130 - 140 km hıza rahatlıkla çıkabiliyor. Ancak kaportası sağlam olmadığı için 110 km/s hızın üzerinde kullanmak bana göre tehlikeli. Şahin'in arkadan çekişli olması çabuk patinaj yapmasına neden oluyor. Ayrıca virajlarda savrulmasına neden olabilir. Bu sebeple kullanırken çok dikkatli olunması gerekiyor.  Bana göre tek kötü yanı yakıtı biraz fazla tüketmesi. Ancak sağlam bir gaz ayarıyla bu sorun büyük ölçüde hallediliyor.

Tofaş Şahin Alınır Mı?

Evet şimdi şahin hakkında herkesin merak ettiği tofaş şahin alınır mı? Sorusunun cevabına geliyoruz. 10-12 bin lira bandında alınabilecek en iyi otomobil olarak görülüyor. Bunun sebebi yedek parçasının çok ucuz olması ve arabada arıza yapacak bir parçanın olmaması. Kolay kolay arıza çıkartmıyor. Çıkartsa bile yedek parçası çok ucuza temin edilebiliyor. Şuan kendi şahinime hiç esirgemeden tabiri caizse eşek gibi biniyorum. Ama bakımlarını da tam yaptırıyorum. Bana hiç bir sorun çıkarmadı. Yukarıda da dediğim gibi bu fiyatlara alınabilecek iyi otomobil tofaş şahin gibi duruyor. 
Ek bir not olarak, tofaş şahin modifiye yapma çok uygun ve müsait bir araba olduğu için rakiplerinden artı yönde ayrılıyor bence. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE