Amortisör Arızası Belirtileri ve Tamiri

Bir otomobilin konforunun en büyük etkenlerinden bir tanesi amortisörleridir. Arıza yaptığı zaman yolculuğun kalitesinin düşmesine ve aracın belirli başlı sorunlar vermesine neden olur. İşte amortisör arızası belirtileri ve tamiri.

Amortisörlerin görevi aracın lastiklerinin sürekli olarak yere temas etmesini sağlamaktır. Amortisörler süspansiyon ve yayların nasıl hareket ettiğini yöneterek bunu yapar. Düz yolda, kasislerde, çukurlarda ve engebeli yerlerde lastiklerin her zaman yolla temas etmesini sağlar. Amortisörler bir otomobilin yol tutuşu açısından en önemli parçalardan bir tanesidir. Amortisör arıza yaptığı zaman bazı belirtiler verir.

Amortisör Arızası Belirtileri

1- Vurma Sesi

Amortisör içerisinde gaz veya yağ bulunur. Çukurlara girildiğinde sıkışarak şok emilmesine yarar. Bu sayede otomobilde daha az sarsıntılı yolculuk yapılır. Amortisör yağ veya gaz kaçırdığı zaman sıkışma gerçekleşmez ve amortisör mili tabana vurur. Özellikle kasislerden geçerken bir vurma sesi geliyorsa nedeni patlak bir amortisör olabilir.

2- Direksiyon Titremesi

Amortisörün içinde valfler ve piston contaları bulunur. Bu parçalardan biri veya bir kaçı aşınırsa amortisör içerisindeki sıvı akışı kontrol edilemez. Bu durum özellikle engebeli yollardan geçerken direksiyonun titremesine neden olur.

3- Teker Yakını ve Aracın Altına Yağ Damlaması

Amortisörler hemen tekerlerin üzerinde bulunur. Amortisörler genelde içerisinde yağ bulundururlar. Bu yağ contalar sayesinde sızması engellenir. Eğer amortisör patladıysa aracınızın altında yağ birikmesine neden olacaktır. Eğer tekerlere yakın yağ birikiyorsa amortisör yağ kaçırıyor demektir.

4- Aracın Bir Tarafa Çekmesi

Eğer frene bastığınızda veya dönüşlerde aracın burnunun bir yöne doğru olması gerekenden daha fazla eğildiğini hissederseniz patlak amortisöre işaret demektir. 

5-  Frenin Geç Algılanması

Aracınızla yolda seyir halindeyken frene bastığınızda, yavaşlaması veya durması biraz zaman alıyorsa bu patlamış amortisörün belirtisi olabilir. Bu durum amortisör piston çubuğunun araç tarafından yeterli sürede algılanmamasından kaynaklanmaktadır. 

6- Bir Lastiğin Diğerinden Fazla Aşınması

Eğer aracınızın amortisörü patlaksa, tekerlek hizalaması da bozulacaktır. Bu aracınızın lastiklerinden birisinin yola çapraz şekilde durmasına neden olur. Eğer lastiklerinizden birisi diğerlerinden daha fazla aşınıyorsa, o lastiğe bağlı amortisör patlak olabilir.

Patlak Amortisör Tamiri

Patlamış bir amortisörün tamiri mümkün değildir. Bu sebeple eğer aracınızın amortisörü arıza yaptıysa bunu yenisiyle değiştirmeniz gerekmektedir. Amortisör fiyatları aracın marka ve modeline göre 100 ile 500 lira arasında değişmektedir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE