Egzozdan Neden Su Gelir?

Normal şartlarda bir otomobilin egzoz borusundan sadece duman çıkması beklenir. Ancak bazı durumlarda egzozdan su gelmesi görülebilir. Peki egzozdan su gelmesi bir arızanın belirtisi mi, yoksa endişe edecek bir şey yok mu? Hepsi yazımızda
İçten yanmalı (dizel, benzinli) araçların hepsinin motorunun içerisinde hava ve yakıt karışımı yanar. Bu yanma sonucunda motor içerisinde gazlar birikir. Bu gaz egzoz sistemi tarafından atmosfere salınır. Aracınızın görünen her parçasını mutlaka kontrol etmelisiniz. Bazen egzozdan su geldiğini görebilirsiniz. Egzozdan su gelmesini nedeni bazen hiçbir şey ifade etmezken, bazende ciddi sorunların habercisi olabilir. Şimdi gelin egzozdan su gelmesinin nedenleri nedir inceleyelim.

Egzozdan Neden Su Gelir?

1-Motor Suyu Yoğuşması

 Aracınızın motoru çalıştığı zaman su buharı, azor ve karbondioksit gazı ortaya çıkar. Özellikle motor soğukken egzozdan su damladığını görürseniz, bu soğuk motorun duvarlarına çarpan su moleküllerinin birikip egzozdan atılması sonucunda ortaya çıkıyor demektir. Motor çalıştıktan bir kaç dakika sonra bu su damlalarının kesilmesi gerekmektedir.

2- Hava Sıcaklığının Düşük Olması

Çok soğuk havalarda aracınızın motorunu çalıştırdığınızda hızla ısınmaya başlayacaktır. Motorla birlikte egzozda ısınacaktır. Ancak dış ortamın çok soğuk olması (özellikle eksi derece) durumunda egzoz içinde yoğunlaşma meydana gelir. Egzoz içerisindeki su molekülleri bir kaç dakika içerisinde egzoz sıcaklığı nedeniyle buhar olup uçar. Yani çok soğuk havalarda egzozdan su damlıyorsa bu normal bir şeydir.

3- Katalitik Konvertör

Günümüz otomobillerinde motordan çıkan gazların, çevreye verdiği zararı en aza indirgemek için katalitik konvertör adı verilen bir parça kullanılır. Bu parça egzoz borusunun ortasında bir yerlerde yer alır. Egzoz gazındaki su molekülleri katalitik konvertör tarafından biriktirilir ve egzozdan su buharı çıkmasına neden olur.

4- Silindir Kapak Contasının Yanması

Silindir kapak contası diğer adıyla üst kapak contası, aracın motorunda yağ, su ve yakıtın birbiriyle karışmasını engeller. Ancak zamanla veya özellikle aracın aşırı hararet yaptığı durumlarda silindir kapak contası yanar veya delinir. Bu durumda soğutma suyu silindir yanma odasına girer. Su yakılamayacağı için egzoz sistemine gönderilir ve egzozdan su damlasına neden olur. Eğer egzozdan sürekli su damlıyorsa ve hiç kesilmiyorsa bunun sebebi silindir kapak contasının yanmasına işaret olabilir.

5- Aşınmış Pistonlar ve Segmanlar

Eğer aracınızın egzozundan mavi veya yoğun beyaz dumanla birlikte su damladığını görüyorsanız bu aşınmış pistonlar veya piston contasına işaret demektir. Yanma odasına yağ kaçması egzozdan mavi duman çıkmasına neden olur. Yağ ile birlikte su molekülleri de yanma odasına sızar. Bu durumda aracınızın egzozundan su damlasına neden olur.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE