Renault R 5 Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Renault tarafından 1990 ve 1991 yılları arasında ülkemize ithal edilen R 5 diğer adıyla Renault Five nasıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt ararken, kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
1980'li yılların sonunda küçük otomobiller tüm dünyada olduğu gibi Avrupa'da da tutulmaya başlamıştı. Bu sebeple pazarda pay sahibi olabilmek için Renault, 5 modelini piyasaya sürdü. Türkiye'de 1990 ve 1991 yılları arasında satılmıştır. Avrupa'da güzel satış rakamları yakalamış ancak Türkiye'de istenilen ilgili görmemiştir. Daha sonra yerini Clio 1 modeline bırakmıştır. 

Renault 5 Nasıl Bir Araba?

Renault 5'in ilk göze çarpan özelliği tasarımı. Ön tarafından kare şeklinde farlar kullanılırken, arka stop farları dikine dikdörtgen olarak tasarlanmış. Aslında şöyle bir bakıldığı zaman çirkin bir otomobil diyebiliriz. Renault 5'te donanım olarak hiç bir şey yok aslında. Türkiye'de sadece 1.1 litre hacimli motora sahip olanları satılmıştır. Bu motor 47 beygir ve 80 Nm tork güç üretiyor. Aracın ağırlığının 740 kilogram olduğu düşünürsek, motoru o kadarda güçsüz kalmıyor aslında. Renault 5'in en öne çıkan tarafı yakıt tüketimi. LPG ile uyumlu olan motoru şehir içinde 7, şehir dışında ise 4 litre yakıt tüketiyor. 5 ileri manuel vitesli şanzımanı bulunuyor. 

Renault 5 Kullanıcı Yorumu

Bu hafta sonu renault 5 ile zaman geçirme fırsatı buldum. Aracın içerisine oturduğumda ön tarafın genişliği bana yeterli geldi. (1.80 boy). Ön koltukları kendime göre ayarladıktan sonra arka tarafa oturduğumda dizlerin biraz sıkıştı. Ayrıca arka tarafa 3. bir kişinin binmesi neredeyse imkansız. Bagaj hacmi de her hacthback otomobilde olduğu gibi düşük. Direksiyonu hidrolik olmamasına rağmen oldukça yumuşak. 1.1 litrelik motor şehir içinde güzel performans sağlıyor. Ara hızlanmaları felan yeterli seviyede. Frenlerinin biraz zayıf kaldığını söylemeliyim. Uzun yol ve yüksek hız testi için otobana çıktım. 120 km/s hıza kadar çıkabildim. Ancak motor daha fazlasına izin vermedi. Bu da beygirinin düşük olmasının sebebi. Motor, yol ve rüzgar sesini içeriye alıyor. Yan rüzgarlardan biraz etkileniyor. Virajlara girdiğinizde ise savrulacak gibi bir his veriyor. Bu sebeple kullanırken dikkatli olmak gerekiyor. Bu arabanın kullanılacağı en yüksek hız bana göre 100 km/s hız. 

Renault 5 Alınır Mı?

Renault 5 ilk üretildiğinde güzel satış rakamları yakalamıştı. Ancak bugün alabilecek en yeni modeli 1991 model. Yani yaklaşık 30 yıldır renault 5 satılmıyor. 90'lı yıllarda ve 2000'lerin başında Renault servislerinden yedek parçaları temin edilebiliyordu. Günümüzde trafikte bir renault 5 görme olasılığınız çok düşük. Bu araba bu kadar az olunca özel veya yetkili servislerde parçalarını bulundurmak istemiyorlar. Özellikle kaporta aksamının çoğu parçası hurdacılardan temin ediliyor. Eğer bir renault 5 alacaksanız mutlaka tabanında bir çürük olmadığından emin olun. Alınır mı diye soracak olursanız, bana göre macera aramaya gerek yok. Biraz daha tutulan ve yedek parçası fazla olan skoda favorit, renault flash gibi modellere yönelmekte fayda var diye düşünüyorum.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE