Motor Takozu Nedir, Motor Takozu Arızası Belirtileri ve Tamiri

Otomobillerin motoru, motor kulağı diğer adıyla motor takozu denilen kısımdan şasiye bağlanmıştır. Bu motor kulağı arıza yaptığı zaman çok büyük sorunlara neden olabilir. Peki ya motor kulağı arızası belirtileri nedir? Motor kulağı arızası nasıl tamir edilir? Gibi sorulara yanıt arayacağız.
Motor takozu nedir? : Otomobillerin büyük bir kısmı metal parçalardan yapılmıştır. Metal parçalar birbirine sürttüğü zaman sert titreşimler ve yüksek sesler çıkarırlar. Bu durumun önüne geçebilmek için ayrıca motoru aracın şasine bağlamak içim "motor kulağı" diğer adıyla motor takozu kullanılır. Bu takoz genelde içerisinde bulunan kauçuk parçanın kırılması sonucunda arıza çıkarır.

Motor Takozu Arızası Belirtileri

Motor kulağı arızalandığı zaman genelde metalin metale vurması sesi duyulur. Ancak motor takozu arızası durumunda diğer belirtilerde olabilir. Şimdi motor kulağı arıza yaptığı zaman ne gibi belirtiler verir ona gözatalım. Motor takozu kırılınca ne gibi belirtiler verir?

1- Frene veya Gaza Basınca Gelen Vurma Sesi

Motor takozunun içerisinde kauçuk veya basınçlı hava bulunur. Böylelikle titreşimler emilir. Ancak zamanla kauçuk sertleşip kırılır. Bu durumda aracınızda frene bastığınızda veya gaza bastığınızda metal vurma sesi yani "küt" diye vurma sesi duyarsanız bu motor takozunun koptuğunun belirtisi olabilir.

2- Motorun Eğik Durması

Motor takozu iki tane bulunur. Genelde bir tek taraftaki kırılır. Bu durumda motor arıza yapan tarafa doğru eğik durur. Motorun yamulduğunu görürseniz bu motor takozu arızası olabilir.

3- Motor Hasarı

Motor takozu tamir edilmeyip daha fazla yuvasında oynadığında motor iyice eğilecektir. Bu durumda motor içerisinde bulunan miller zorlanacak ve kırılacaktır. kısaca pek çok motor hasarı ortaya çıkabilecektir.

4- Hortumların Kopması

Motor eğildiği için, hortumlarda bir gerilme olabilir. Bu durumda aracınızın radyatör hortumu, hava hortumu gibi hortumları kopacaktır. Eğer sürekli hortum kopuyorsa motor hizalı olmadığından meydana gelebilir.

Motor Takozu Tamiri ve Fiyatı

Motor takozu koptuğu zaman ustanız kısa süre içerisinde sorunu belirleyecektir. Ancak motor kulağu tamir edilemeyen bir parça olduğu için yenisini almanız gerekecektir. Otomobilinizin markasına ve modeline göre değişmekle birlikte 100 ile 600 lira arasında bir fiyata satılmaktadır. Ustanızda 2020 yılı için 150 lira işçilik ücreti karşılığında motor takozunu değiştirecektir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE