Yağ Basınç Sensörü Nedir ve Arıza Belirtileri

Ne marka ve model olursa olsun aracınızın motorunun doğru çalışması için bir yağlamaya ihtiyacı vardır. 

Otomobillerin motorlarında pistonlar sürekli olarak yukarı doğru hareket ederler. Ayrıca motor içerisindeki bir çok mil döner ve aracın hareket etmesi sağlanır. Bu hareketli parçaların fazla ısınmasını engellemek ve sürtünmeyi azaltmak için motor yağı kullanılır. Bu motor yağını bir pompa sürekli olarak motorun içerisinde devirdaim ettirir. Bu sayede aracınızın motorunda sürekli olarak yağlanma gerçekleşir

Yağ Basınç Sensörü Ne İşe Yarar? : Motorun içerisindeki yağın en üste kadar çıkabilmesi için bir basınca ihtiyacı vardır. Yağ pompasının pompaladığı yağın basıncını ölçen parçaya yağ basınç sensörü adı verilir. Yeni sistem beyinli otomobillerde yağ basınç sensörü ECU'yu bilgilendirirken, daha eski otomobillerde mekanik olarak yağ basıncı ölçülür ve doğrudan bu sürücüye bildirilir. Peki yağ basınç sensörü arızasının belirtileri nedir?

1- Yağ Lambasının Yanıp Sönmesi

Aracınızın motorunu çalıştırdıktan sonra yağ lambasının sönmesi gerekir. Ancak motor çalışırken yağ lambası yanıp sönüyorsa ilk olarak aracınızın yağ seviyesini kontrol edin. Eğer yağda bir eksilme yoksa, yağ basınç sensöründe bir arıza meydana gelmiş olabilir. 

2- Yağ Basınç Göstergesi

Eksi model bir aracınız varsa büyük ihtimal yağ basıncı mekanik olarak ölçülüyordur. Eski otomobillerde yağ basıncı gösteren ibre hiç yükselmiyorsa aracınızın yağ basınç sensörü arızalı demektir.

3- Yağ Lambasının Sürekli Yanması

Yağ lambası aralıksız olarak yanıyorsa aracınızın yağlama sisteminde bir sorun olduğu anlamına gelmektedir. Eğer motor çalışmasına rağmen yağ lambası yanıyorsa ilk olarak yapmanız gereken şey yağ seviyesini kontrol etmek ve eksikse tamamlamak. Eğer yağ lambası hala yanmaya devam ederse yağ basınç sensörü arızalı olabilir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE