P0133 Oksijen Sensörü (O2) Geç Tepkime (Sıra 1, Sensör 1) Arıza Kodu

P0133 arıza kodu oksijen sensörü ile alakalıdır. OBD-2 donanımı bulunan tüm araçlar için aynı şeyi ifade eder. Ancak nadiren farklı marka arabalarda başka arızaları işaret ediyor olabilir. Bu sebeple aracınız P0133 hata kodunu veriyorsa mutlaka aracınızın servis el kitapçığına göz gezdirin.
1996 yılından itibaren üretilen her otomobilde obd-2 donanımı denilen bir sistem vardır. Bu sistem otomobilin her parçasının sensörler yardımıyla takip edilmesi şeklinde çalışır. Aracın beyni dediğimiz motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından sensörler sürekli olarak takip edilir. Oksijen sensörü bu sensörlerden bir tanesidir. Günümüz otomobillerinde iki adet oksijen sensörü bulunmaktadır. Bu sensörler Bank 1 Sensör1 ve Bank 2, Sensör 2 olarak adlandırılır.
Oksijen Sensörü görevi : Aracımızın motorunda sürekli olarak hava yakıt karışımı yanar ve bir enerji üretilir. Bu yanma sonucunda ortaya çıkan gaz ise katalitik konvertör tarafından süzüldükten sonra atmostere salınır. Oksijen sensörünün yeri de katalitik konvertörün hemen önüdür. Oksijen sensörü ne işe yarar diye soracak olursanız, egzoz gazındaki oksijen miktarını ölçerek ECU'ya bildiren sensöre verilen addır. 

P0133 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

Oksijen sensörü sürekli olarak ECU'ya bilgi verir. Bu bilgiler bir elektrik sinyali şeklindedir. Egzoz gazındaki oksijen miktarı düşük olduğunda 0.1 en yüksek olduğunda ise 0.9 aralığında elektrik voltajı gönderilir. Sürücü ayağını gaza bastığında, egzoz gazındaki oksijen miktarı da anında değişir ve bu durum ECU'ya bildirilir. Ancak motora gaz verilmesine rağmen oksijen sensöründen gelen sinyal ECU'ya geç bildirilirse P0133 Oksijen Sensörü Geç Tepkime (Sıra 1, Sensör 1) (Oxygen Sensor Circuit Slow Response) arıza kodu verir.,

P0133 Arıza Kodu Belirtileri


  • Motor arıza lambasının yanması
  • Yakıt tüketiminin artması
  • Motor gücünde düşme
  • Motorun kendi kendine stop etmesi

P0133 Arıza Kodu Nedenleri


  • Arızalı oksijen sensörü
  • Egzoz manifoldu kaçağı
  • Motor hava vakum hortumlarında kaçak
  • Oksijen sensörü kablolarında kısa devre, kopukluk 
  • Oksijen sensöründe kurum ve yağ birikmesi nedeniyle tıkanma
  • Arızalı Kütle Hava Akış (MAF) sensörü
  • Yanlış yakıt hattı basıncı (yakıt pompası basıncının düşmesi)

P0133 Arıza Kodu Çözüm, Onarım ve Tamiri

İlk olarak yapmanız gereken oksijen sensöründe ve kablolarında kurum, yağ gibi pislik birikmesi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bir multimetre yardımıyla oksijen sensörünün voltaj çıkışını ölçün. Oksijen sensörünün tabanında bir kurum veya yağ birikintisi olup olmadığını kontrol edin. Hava giriş ve vakum hortumlarının sağlam olduğundan emin. Tıkalı bir MAF sensörü, oksijen sensörü devresinin yavaş tepki vermesine neden olabilir. Bu sebeple kütle hava akış (MAF) sensörünü iyi kontrol edin.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE