Araba Kliması Korona Virüsü Bulaştırır Mı?


Tüm dünyanın covid-19 yani korona virüsle uğraştığı şu günlerde virüsün bulaşma yollarına da her gün yenileri ekleniyor. Yaz aylarının da yaklaştığı şu günlerde otomobillerde en çok kullanılan donanımlardan bir tanesi de klimadır. Peki ya klima virüsün yayılmasına yardımcı oluyor mu?
Geçtiğimiz ocak ayında Çin'de virüslü bir kişi klimalı bir restorana gidiyor. Restoranda sosyal mesafe kuralı uygun şekilde 2 metre aralıklarla 3 aile daha bulunuyor. Virüslü kişi klimanın hava aldığı yerin yakınına oturuyor. Daha sonra restoranda bulunan 19 kişi ve çalışanlarda virüs tespit ediliyor. Daha sonra yapılan araştırmalarda virüsün klima yoluyla taşındığı sonucuna varılıyor. 


Otomobillerimizde kullanılan klima sistemleri de aynı ev klima sistemleri gibidir. Dışarıdan çektiği havayı soğutup filtreleyerek aracımızın içine vermektedir. Ancak klima filtresi virüs taneciklerini tam anlamıyla süzemez. Bu da eğer klima çalışırken virüs sisteme girerse aracın içerisine virüs zerrelerinin dağılacağı anlamına geliyor. 

Covid-19'un cam üzerinde  4 gün, plastik ve paslanmaz çelik yüzeylerde 3 güne kadar canlı kalabildiği tespit edildi. Otomobillerin çoğu parçasının bu malzemelerden oluştuğunu düşünürsen klima sistemi ile aracın içerisine çekilen virüs günlerce yaşayabiliyor. 

Konuyla ilgili twitter hesabından bir açıklama yapan bilim kurulu üyesi Ateş KARA" Bulaş için sosyal mesafe önemli. Klimanın üfleme ve alma yönünde oturan virüslü bir kişi daha uzak mesafeye virüs ulaştırabilir. " Dedi. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE