İmmobilizer Nedir, İmmobilizer Arızası Belirtileri ve Tamiri

İmmobilizer sistemi otomobillerin günümüzde en çok kullanılan güvenlik ekipmanlarından bir tanesidir. Peki immobilizer nedir ve nasıl çalışır? İmmobilizer arıza yaptığı zaman ne gibi belirtiler verir. Ayrıca immobilizer nasıl tamir edilir? Hepsi yazımızda
Bundan yaklaşık 20 yıl önce otomobillerde yeni bir dış güvenlik sistemi kullanılmaya başladı. immobilizer sistemi doğru çalıştığı zaman aracınızı hırsızlıklara yani çalınmalara karşı büyük ölçüde önler. Ancak immobilizer sisteminde bir sorun olduğu zaman başınız bir hayli ağrıyabilir. Bu sebeple eğer immobilizer sistemine sahip bir otomobiliniz varsa yazımızın tamamını okumanızda büyük fayda var.

İmmobilizer Nedir?

20 yıldan daha eski otomobillerde bildiğimiz anahtar kullanılmaktaydı ve sadece bir anahtardı. Bir immobilizer sistemine sahip olmayan otomobillerin anahtarlarını çok düşük bir fiyatla çilingirde istediğiniz kadar çoğaltabiliyordunuz. Ayrıca düz kontak yaparak eski marş sistemi olan otomobiller kolaylıkla çalıştırılabiliyordu. 1990'lı yıllarda Türkiye'de ki otomobil hırsızlıklarının büyük kısmı düz kontak yaparak gerçekleşmişti. Bu sadece Türkiye ile sınırlı olmayıp tüm dünyada otomobil hırsızlıkları çok fazlaydı. Buna bir çare bulmak isteyen otomobil üreticileri, şifreli anahtar sistemi adı verilen immobilizer sistemine geçtiler. immobilizer kullanılmaya başladığı daha ilk 2 yılda otomobil hırsızlıkları yüzde 40 oranında azalmıştı.
immobilizer sistemi sayesinde şifreli anahatar olmadan otomobillerin çalıştırılması imkansız hale gelmişti. Günüzde bu teknoloji daha da gelişerek , otomobiller anahtarsız çalışmaya başlamıştır.

İmmobilizer Nasıl Çalışır?

1996 yılında neredeyse tüm otomobillerde kullanılmaya başlanan beyin sistemine (ECU) her otomobil için bir numara veriliyordu. Bu numara aracın anahtarının içerisinde bulunan transponder'de de mevcuttu. Siz anahtarı çalıştırmak için kontak yuvasına soktğunuzda anahtardaki şifre ECU'ya gönderilir. Şifrelerin birbiriyle uyması durumunda otomobilin motoru çalışır. Anahtarsız çalışan araçlarda da sinyal yoluyla ECU'ya şifre gönderilir ve uyuşursa start-stop düğmesine basıldığında motor çalışır. Eğer anahtar doğru değilse veya transponder uyuşmazsa aracı çalıştırmak imkansız hale gelir. 
İmmobilizer sisteminin hem iyi hemde kötü yönleri vardır. İyi yönü otomobilinizi hırsızlıklara karşı büyük oranda koruyabiliyorsunuz. Kötü yönü ise anahtarı kaybettiğinizde veya transponder çalışmaz hale geldiğinde yeni anahtarı çıkartmak için baya maliyetli bir işlem sizi bekliyor demektedir. 

İmmobilizer Arızası Belirtileri

Aracınızın immobilizer sistemi bir şekilde çalışmaz hale gelip arıza yaptığından bazı belirtiler verir. Şimdi immobilizer sistemi arızası belirtilerine biraz bakalım.

1 - Kapıların Kilitlenmemesi veya Kapıların Açılmaması

Günümüz otomobillerin pek çoğunun kapısında anahtar deliği bulunmuyor. Eğer immobilizer sistemi arıza yaptıysa aracınızın kapıları uzaktan kumanda ile kilitlenmez veya kilitli kaldıysa açılmaz. Uzaktan kumandalı anahtar olmadan kapıları kilitlemenin tek yolu, kapıları içeriden kilitleyip sonra kapıyı açmaktır. Ancak uzaktan kumanda olmadan kapıları açmanın bir yolu yoktur. 

2 - Aracın Motorunun Çalışmaması

İmmobilizerlı anahtarın içerisinde şifreli bir transponder olduğunu söylemiştik. ECU ile bu şifre uyuşmadığı zaman ne yazık ki aracınızın motorunu çalıştıramazsınız. Eğer anahtar motoru çalıştırmıyorsa immobilizer arızalı olabilir.

3 - Kontak Anahtarı Dönmüyor

Anahtarı kontak yuvasına soktuğunuz anda şifreler uyuşursa yuvanın içine anahtarın dönmesi için izin verilir. Ancak şifre uyuşmazsa bazı otomobillerde anahtar hiç döndürülemez. 

4 - Alarm Sistemi Çalışmıyor

Aracınızın alarm sistemi çalışmıyorsa bunun sorumlusu immobilizer arızası olabilir.

İmmobilizer Arızası Tamir, Onarım ve Çözümü

Eğer aracınızı kilitleyemiyor, açamıyor veya çalıştıramıyorsanız büyük ihtimal anahtarın içerisinde transponder'a güç veren pil bitmiş demektir. İlk yapmanız gereken şey anahtar pilini değiştirmek olmalıdır. Ancak yine de aracınızı çalıştıramıyorsanız ne yazıkki aracınızı bir oto çekici yardımıyla servise götürmeniz gerekecektir. Anahtarı yere düşürdüğünüzde transponder zarar görebilir ve çalışmaz hale gelebilir. Bu sebeple aracınızın anahtarını yere düşürmemeye dikkat etmelisiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE