Bujilerde Yağlanma Neden Olur?

Aracınızın bujileri değiştirmek için söktüğünüzde buji üzerinde yağ kalıntısı varsa, bu bir takım sorunun habercisi olabilir. Peki bujiler neden yağlanır? 
Bujiler otomobillerimizin ateşleme sisteminin en önemli parçalarından bir tanesidir. Bir uçları direk yanma odasında olduğu için motorda meydana gelebilecek bir takım değişiklikler buji arızası olarak yorumlanabilir. 

Araçlarınızın motorunda su, yağ ve yakıt gibi sıvılar birbirine karışmadan, bir uyum halinde çalışmaktadır. Motor yağının önemi, motorda meydana gelen sürtünmeden dolayı oluşan ısının azaltılmas ve sürtünmenin en aza indirgenerek aşınmanın önüne geçilmesidir. Bujilerin yağ ile bir işi yoktur. Bujilerin ucunda yağlanma meydana gelirse, bunun bir kaç belirtisi olabilir. Bunları sayacak olursak

#1- Tıkalı Karter Havalandırma Hortumları

Bujilerdeki yağlanmanın en büyük şüphelisi karter havaladnırma hortumunun tıkanmasıdır. Tıkanma sonucunda meydana gelen basınç nedeniyle buji yuvalarında yağ birikintisi oluşabilir.

#2- Turboşarj Arızası

Aracınızın motoru turbo beslemeli ise bujilerinizde yağ kalıntısı olabilir. Yağ turbo giriş kompresöründen sızdığı zaman yanma odasına geçer ve bujiye yapışır.

#3- Silindir Kapak Contasının Sızdırması

Silindir kapak contası kaçak yapmaya başladığı zaman yağ yanma odasına girer. Bu durumda bujilerin üzerinde yağ birikintisi meydana gelir. 

#4- Arızalı Piston Segmanı

Piston sıkıştırma segmanları kaçak yaptığı zaman, yanma odasına yağ birikir. Bu durumda bujilerin üzerinde yağ birikintisi meydana gelir. 

#5 - Piston Kaçakları

Pistonlar çok hızlı hareket eden ve sürekli ağır şartlarda çalışan parçalardır. Pistonlar sürtünme ile zamanla aşınırlar. Aşınmanın sonucunda yağ sızdırırlar. Bu yağ bujilerde yağ kalıntısı oluşmasına neden olur.

Sonuç olarak aracınızın bujilerinde bir yağlanma varsa bunun en çok görülen nedeni karter havalandırmasının tıkanmasıdır. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE