Salıncak Burcu Ne İşe Yarar? Arıza Belirtileri

Salıncak burçları otomobillerin konforu açısından çok büyük önem taşırlar. Peki Salıncak Burcu arızası nasıl anlaşılır?
Tıpkı insan vücudu gibi her türlü motorlu araç bir iskelet (şasi) sistemine sahiptir. İnsan kemiklerinin birbirine bağlantı noktalarında yumuşak kıkırdak yapı olduğu gibi araçların tekerlekleri ile şasiyi birbirine bağlayan yumuşak kauçuk bir malzeme vardır. Salıncak burcu nedir, ne işe yarar? Bir silindir içerisine yerleştirilen kauçuk veya poliüretan madde sayesinde demirin demire değmesinde oluşacak sarsıntı ve gürültüyü emer. işte bu silindire salıncak burcu adı verilir. 
Otomobillerde tek salıncaklı süspansiyon sistemi vardır. Ancak SUV, Jip, kamyon gibi daha büyük araçlarda çift salıncaklı süspansiyon sistemi vardır. Ayrıca otomobil gibi küçük otomobillerde sadece alt kontrol kolu bulunurken, daha büyük araçlarda alt ve üst olmak üzere iki kontrol kolu vardır. Kontrol kolunun diğer adı salıncaktır.

Salıncak Kolu Nasıl Çalışır

Bir kontrol kolu burcunun amacı, şasi ile tekerlekler arasında oluşan titreşim miktarını azaltmak ve kontrol kolunu hizalı tutmaktır. Azalan titreşim sayesinde, rahat bir sürüş sağlar. İşlevsel burçlar olmadan, metal üzerindeki metal teması kaçınılmazdır, bu da artan titreşim, sürüş rahatsızlığı ve diğer tahriş edici ve potansiyel olarak tehlikeli sorunlara neden olur.

Salıncak Burcu Arızası Belirtileri

Salıncak burçları yumuşak bir yapıya sahip olduğu için zamanla aşınacaktır ve arıza yapacaktır. İşte salıncak burcu arızasını anlamanın yolları

# 1- Direksiyonda titreme

Aracınızın salıncak burçları arıza yapmaya başladığında ilk görülen belirtilerden bir tanesi seyir halindeyken direksiyonun titremesidir. Bu titreşimler aracınız hızlandığında daha fazla artıyorsa büyük ihtimal salıncak burcu arızalı olabilir.

# 2- Sarsıntı ve aracın altında gelen vurma sesi

Salıncak burcunun yumuşak kauçuk ve poliüretan maddeden yapıldığını söylemiştik. İşte bu yumuşak yapı zamanla yıpranır ve erir. Bunun sonucunda şasi ile burç silindiri özellikle engebeli yollarda veya kasislerde birbirine çarpar. Metalin metale vurması sonucunda bir sarsıntı oluşur. Ayrıca aracın altından vurma sesi gelir.
salıncak burcu

# 3- Aracın yolda çekmesi

Aracınızla yolda seyir halinde iken arızalı salıncak burçları sağa veya sola çekmeye neden olabilir.

# 4- Lastiklerin çabuk aşınması

Salıncak burçları aracınızın lastik hizalamasında önemli rol oynarlar. Eğer burç arıza yaparsa aracınızda doğru lastik hizalaması olmaz. Bunun sonucunda lastikleriniz çok çabuk aşınır. Yukarıdaki semptomlardan bir kaçı varsa mutlaka lastiklerinizin sırtını kontrol edin. Bir yıpranma arızalı salıncak burcuna işaret ediyor olabilir.

# 5- Frenleme sorunu

Salıncak burcunun kauçuk yapısı bozulduğu zaman frene bastığınızda aracınız heme tepki vermez ve biraz öne atılım eğilimde olur. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE