P0114 Emme Havası Sıcaklık Sensörü (IAT) Devresi Aralıklı Arıza Kodu

P0114 arıza kodu genel bir sorun olmasına bazı marka ve modellerde farklı onarım adımları olabilir. Bu sebeple aracınız P0114 arıza kodunu veriyorsa mutlaka aracınızın servis el kitabına göz atın.
1996 yılında otomobiller içim milat kabul edilebilecek bir şey oldu. Bu milat otomobillerin OBD-II donanımıyla yer almasıydı. Bu donanımla otomobilin pek çok yerine yerleştirilen sensörlerden motor güç kontrol modülü (ECU) bilgi topluyor ve otomobilin en verimli şekilde çalışmasını sağlıyordu. Emme havası sıcaklık sensörü (IAT)'de bu sensörlerden sadece bir tanesidir. Bu sensörün amacı motora doğru hava/yakıt karışımında (14:1 Oran) emilen havanın sıcaklığını ölçmektir. P0114 Emme havası sıcaklık sensörü (IAT) devresi aralıklı ne anlama geliyor: ECU tarafından Emme havası sıcaklık sensörüne 5 voltluk bir elektrik sinyali gönderilir. IAT'de havanın sıcaklığına göre değişmekle birlikte ECU'ya 1.5 ile 5 volt aralığında sinyal dönüşü yapar. Havalar soğukken bu sinyal yüksek, sıcakken düşüktür.  ECU tarafından IAT'den gelen sinyalde dalgalanma görülürse aracınızda P0114 Emme havası sıcaklık sensörü (IAT) devresi aralıklı (Intake Air Temperature Sensor 1 Circuit Intermittent) arıza kodunu verir.

P0114 Arıza Kodu Belirtileri

Emme havası sıcaklık sensörü motora yakıt dağıtımını ayarlamak için kullanılan bir sensördür. eğer aracınız P0114 arıza kodunu veriyorsa şu belirtileri verebilir.
  • Yakıt tüketiminde artış
  • Özellikle motor soğukken düşük peformans (çekiş güçlüğü)
  • Rölantide veya düşük devirde motorda tekleme ve dalgalanma
  • Diğer arıza kodlarının belirmesi

P0114 Arıza Kodu Nedenleri

  • IAT sensörüne gelen kablolarda bir kopukluk, kısa devre veya aşınma
  • IAT sensörü arızası (yaygın)
  • MAF sensörü arızası (orta şiddet)
  • Tıkalı hava filtresi 
  • Hava filtresinden motora giden hava borularında bir sızıntı

P0114 Arıza Kodu Onarım, Tamir ve Çözümü

Eğer aracınızı bilgisayara bağladığınızda P0114 diyagnostik arıza kodunu veriyorsa, ilk olarak IAT sensörünün yerini bulun. Sensöre gelen kabloların sağlam olduğundan emin olduktan sonra sensörü yerinden çıkarın. IAT sensörü ucuz bir parça olduğu için tamir edilmesi imkansızdır. Bu sebeple IAT sensörünü değiştirin. Eğer hala P0114 hata kodu çıkmaya devam ediyorsa, hava filtresini değiştirin. Sorunun devam etmesi durumunda hava hortumlarında bir kaçak olup olmadığını kontrol edin. Eğer hala bu kodu veriyorsa işinin erbabı bir ustaya giderek PCM ve diğer sensörleri kontrol ettirin.



Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE