Arabanın Motoru Neden Tekler? İşte 4 Neden

Aracınızla yolda seyir halindeyken bir anda motorun teklemesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Hatta otomobilinizin motoru tamamen durup yolda da kalabilirsiniz. Peki arabanın motoru neden tekler?

Otomobillerin hareket edebilmesi için pek çok hareketli, sabit ve elektrikli parça uyumlu halde çalışmalıdır. Bu uyum bozulduğu zaman ortaya çıkan ilk belirtilerden bir tanesi de motorun teklemesidir. Tekleme nedir sorusunun cevabı ise, motorun devrinin bir anda çıkıp bir anda düşmesine denilir. Aracınızın motoru durup tekrar çalışıyormuş gibi olursa muhtemelen tekliyor demektir.

Motorun Teklemesinin Nedenleri

# 1- Ateşleme Sistemiyle İlgili Sorunlar

Bujiler, aracınızın motorundaki ateşlemeyi sağlayan parçalardır. Bujiler bir kıvılcım çıkararak hava/yakıt karışımının yanmasına neden olur. Ancak bujilerin bir ömrü vardır. Bujilerin ucunda bulunan ateşleme manyetosu zamanla erir. Bunun sonucunda da kıvılcım arasındaki mesafe artar ve kıvılcım yanma odasına ulaşamaz. Bunun sonucunda motor tekler. Motorun teklemesinde en yaygın görülen sorun bujilerin yıpranmış ve bitmiş olmasıdır.
Buji kabloları en büyük ikinci şüphelidir. Çünkü zamanla aşınan kablolar nedeniyle ateşleme doğru gerçekleşemez ve motor tekler.
Ateşleme bobini aküden aldığı zayıf elektriği güçlendirerek, bir kıvılcım oluşturacak kadar artırmasıdır. Ancak bobin zamanla aşınarak yeteri kadar elektrik üretimi yapamaz. Veya bobinde bir kaçak nedeniyle elektrik bujiler yerine başka yere akım gerçekleştirir. Kıvılcım çıkaramayacak kadar elektrik alamayan bujiler doğru ateşleme yapmaz ve motorun teklemesine neden olur.

# 2- Yakıtla İlgili Sorunlar

Özellikle markasız ve ucuz yakıtların içerisinde çok sayıda kir ve tortu bulunur. Eğer aracınızın motoruna kirli yakıt enjekte edilirse bu aracınızın motorunun teklemesine neden olacaktır. Ayrıca kirli yakıt aracınızın yakıt filtresinin zamanla tıkanmasına neden olabilir. Bu da motorun teklemesine sebebiyet verebilir.

# 3- Sensör Arızaları

Yeni nesil otomobillerin neredeyse her yerinde sensörler bulunur. Bu sensörler sayesinde aracınızın motor güç aktarım kontrol modülü (ECU) tarafından sürekli takip edilir. Özellikle motor içerisinde bulunan sensörlerin arıza yapması durumunda aracınızın motoru tekleyecektir. Aracınızı diyagnostik arıza tespit cihazı (bilgisayara) bağlayarak OBD-II arıza kodları olup olmadığını kontrol edin.

# 4- Mekanik Sorunlar

Aracımızın motorunda çok sayıda hareketli parça bulunur. Hareketli her parçanın bir ömrü vardır. Motor içerisinde kırılan bir krank mili, valf contaları veya sibop contaları zamanla yıpranabilir. Bunun gibi pek çok neden daha aracınızın motorunun teklemesine neden olabilir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE