P0112 Emme Havası Sıcaklık Sensörü (IAT) Devresi Sinyal Düşük Arıza Kodu

P0112 arıza kodu genel bir diyagnostik kodu olmasına rağmen bazı marka ve modellerde farklı anlamlara gelebilir. Bu sebeple tanısına ve çözümüne geçmeden önce mutlaka aracınızın servis el kitabına bakın.
Aracımızın motorunun doğru çalışması için motora belirli bir miktarda yakıt ve hava karışımının alınması gerekir. Motor ile hava filtresi arasında hortumlarda bulunan emme havası sıcaklık sensörü (IAT) ise motora çekilen bu havanın sıcaklığını ölçerek sonucu motor kontrol modülü (ECU)'ya bildirir. ECU'nun bir diğer adı da güç aktarım sistemi kontrol modülüdür (PCM). IAT havanın sıcaklığını sürekli kontrol eden bir termistördür.
P0112 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor: ECU'dan, IAT sensörüne sürekli bir 5 voltluk frekans sinyali gönderilir. IAT'de sıcaklık yüksek olduğunda 1.5, düşük olduğunda ise 5 voltluk bir dönüş sağlar. Yani sıcaklık düşükse yüksek direnç, yüksekse düşük direnç sinyali gönderir. ECU, IAT tarafından gönderilen sinyalin yüksek olması gerekirken düşük seviyede gönderildiğini fark ederse, aracınız P0112 Emme Havası Sıcaklık Sensörü (IAT) Devresi Düşük Sinyal (P0112 Intake Air Temperature Sensor 1 Circuit Low Input) arıza kodunu verir.

P0112 Arıza Kodu Belirtileri

  • Gösterge panelinde arıza lambası yanar (genelde tek belirti bu olur)
  • Emisyon değerleri yüksek olabilir
  • Motor yük altında tekleyebilir

P0112 Arıza Kodu Nedenleri

Eğer aracınız OBD-II kodlarından olan P0112 arıza kodunu verdiyse sorun büyük ihtimal IAT sensörünün kendisindedir. Bu sebeple nedenleri ilk olarak sensörde aramak gerekir.

  • Emme Hava sıcaklık sensörüne gelen kablolarda bir açıklık, kısa devre veya kopma olabilir.
  • Yüksek derece emilen hava sıcaklığı
  • Arızalı IAT konnektörü
  • Nadir olarak ECU arızaları

P0112 Arıza Kodu Tamir, Onarım ve Çözümü

İlk olarak bir bilgisayar ve OBD-II arıza kodları tarayıcısı ile aracınızın ECU'suna bağlananın P0112 hata kodunun yanında başka bir kod veriyor mu kontrol edin. Daha sonra IAT sensörünün yerini bularak sensörü çıkarın. Bir direnç ölçer (voltmetre) yardımıyla sensöre 5 voltluk bir sinyal gönderin. Büyük ihtimal sorun sensörden olacağı için karşı sinyal alınmayacaktır. IAT sensörü ucuz bir parça olduğu için değiştirmek en kolay ve ucuz yoldur. Ancak sorun ECU sisteminden dolayı ise mutlaka iyi bir usta tarafından aracınızın kontrol edilmesi gerekir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE