Radyatör Suyu Sıcaklık Sensörü Ne İşe Yarar, Arıza Belirtileri Nedir?

Otomobillerimizin doğru çalışması için motorunda pek çok sensör bulunur. Bu sensörlerden bir tanesi  motor suyu sıcaklık sensörü (hararet müşürü) adı verilen parçadır. 
Arabaların motorlarının içerisinde hava/yakıt karışımından dolayı bir yanma meydana gelir. Bu yanma sonucunda motor bloğu içerisinde çok yüksek sıcaklıklar meydana çıkar. İşte bu sıcaklık radyatör soğutma suyu tarafından soğutulur ve aracın motorunun sağlıklı bir sıcaklık altında çalışmasını sağlar. 

Radyatör Suyu Sıcaklık Sensörü (Hararet Müşürü) ne işe yarar? Motordan gelen su radyatörde soğutulur ve tekrardan motora gönderilir. Bu suyun sıcaklığını ise hararet müşürü ölçer. Bu müşürden alınan veriler aracınızın gösterge panelinde gösterilirken, motorun da sağlıklı çalışmasını sağlar. Kısaca motorda devirdaim olan suyun sıcaklığını kontrol eden parçaya verilen addır. 

Hararet Müşürü Arızası Belirtileri Nedir?

Motor su sıcaklık sensörü (Hararet müşürü) arıza yaptığı zaman motorda bazı belirtler meydana gelir. Bunları kısaca açıklayacak olursak;

#1 - Yakıt Tüketiminde Artış

Hararet müşürü arızasının belki de en çok görülen belirtilerinden bir tanesi yakıt sarfiyatında artış meydana gelmesidir. Hararet müşürü görevini yerine getiremediğinde motor daha sıcak bir ortamda çalışacaktır. Bu durumda yakıt tüketimi artacaktır. 

#2- Egzozdan Siyah Duman Çıkması

Egzozdan çıkan dumanın rengi pek çok arızaya işaret olabilir. Siyah duman ise genelde MAP sensörü arızası nedeniyle de olabilir. Ancak radyatör suyu sıcaklık sensörü arızası durumunda da egzozdan siyah duman çıkar. Bunun sebebi motorun olması gerekenden yüksek sıcaklıkta çalışmasıdır. Motor yüksek sıcaklıkta çalışıyorsa, motor içerisindeki yağ yanmaya başlar. Bunun sonucunda egzozdan siyah duman çıkışı görülür.

#3- Motorun Aşırı Isınması (hararet yapması)

Eğer motor suyu sıcaklık sensörünüz çalışmıyorsa aracınızın hararet yaptığını göreceksiniz. Ancak bazı tip radyatörlerde hararet göstergesi bu müşüre bağlıdır. Bu durumda aracınızın hararet yaptığını gösterge panelinden değil, motor kaputunun altından sızan dumanlardan fark edeceksiniz. 

Hararet Müşürü Yeri Nerede

Motor suyu sıcaklık sensörü, aracınızın motor bloğunun içerisine uzanan bir şekilde hemen motor bloğunun üzerinde bulunur. Motor bloğunun içinden geçen suyun sıcaklığını sürekli kontrol ederek aldığı verileri motor kontrol modülü (ECU)'ya göndermektir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

1 yorum:

Merhaba 2001 model Palio arabam radyatör su kaçırmıyo yalnız hafta sonu kullanıyorum 1 saatlik yol yaptığımda göstergede hararet göstermiyo ama su seviyesi yüksek gözüküyo sebep ne olabilir

BU YAZIYA YORUM EKLE