Triger Kayışı Nasıl Çalışır? Triger Kayışı Koparsa Ne Olur?

Bir sürücünün başına gelebilecek en kötü durumlardan bir tanesi triger kayışının kopmasıdır. Peki ya triger kayışı nedir ve koparsa ne olur?


Triger Kayışı, motor krank milini eksantrik  miline veya eksantrik millerine bağlayan dişli bir kayıştır. Bir triger kayışı eksantrik milini krank mili konumuna göre senkronize eder. Böylece valfler pistonların konumuna göre uygun zamanlamada açılır ve kapanır.
Eksantrik milleri krank milinin tam 1/2 hızında döner. Yani krank mili iki devir eksantrik mili bir devir döner.
Günümüz araçlarının sahip olduğu motorların çoğunda triger kayışı devirdaim pompasını hareket ettirir. Ayrıca bazı araçlarda direksiyon hidrolik pompası ve yağ pompası da triger kayışından güç almaktadır. Triger kayışlarında bir denge şaftı, bir ara şaft ve bir enjeksiyon pompası da bir krank mili ile senkronize çalışmalıdır.
Triger kayışının doğru çalışabilmesi için doğru bir gerginlikte olması gerekir. Bu sebeple gergi makarası adı verilen bir parça bulunur. Eski araçlarda gergi makarası manuel el ile ayarlanırken, günümüz araçlarında otomatik triger kayışı gergisi vardır. Triger kayışı çok fazla gevşerse diş atlayabilir. Buna sente atlaması adı verilir. Bunun sonucunda motorun zamanlaması bozulabilir.
Triger kayışı değiştirilirken, uzman birisinden yardım almak gerekir. Çünkü Krank mili ve eksantrik mili birbirinerine göre hizalanmalıdır. Eğer hiza bozulursa sente atlar ve krank mili ile eksantrik mili farklı pozisyonlarda çalışır.

Triger Kayış ve Triger Zincir Arasındaki Farklar

Otomobilinizin trigerinin kayış mı zincir mi olduğunu bilmenizde çok büyük fayda vardır. Günümüz araçlarının bir çoğunda triger kayışı yerine zincir kullanılmkatadır. Kayış kullanılan araçların trigerleri belirli bir kilometrede veya yılda değiştirilmeidir. Ancak zincir bazen motorun kendisi kadar uzun süre dayanabilir. Aracınızın trigerinin kayış mı zincir olduğunu anlamanın en iyi yolu, kullanım klavuzunu kontrol etmektir. Eğer elinizde kullanım klavuzu yoksa bunu aracınızın markasının internet sitesinden edinebilirsiniz. Ancak hala edinemezseniz aracınızın markasının bağlı olduğu yetkili servisi arayarak bilgi edinebilirsiniz.

Triger Kayışı ve Triger Zinciri Ne Zaman Değiştirilmeli?

Triger kayışının ömrü normal kullanım şartlarında 70 bin ile 120 bin kilometredir. Ancak bu kilometreye gelmese bile 4 yılda bir değiştirilmesi gerekir. Ancak aracınızın kullanım kılavuzuna bakarak triger kayışının ne zaman değiştirilmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz. Örneğin Honda 84 ay ömür verirken Renault 60 ay veya 90 bin kilometrede değiştirilmesini önerir.
Triger zincirinin ömrü ise normal kullanım şartlarında 200 bin kilometreyi geçmektedir. Triger zincidi ne zaman değiştirilir diye soracak olursanız, 200 bin kilometre veya 10 yıl olmakla birlikte. Triger zinciri eskidiği zaman ses yapmaya başlar. Kaputun altında alışık olmadığınız bir ses geliyorsa triger zincirinin değiştirilmesi gerekiyor olabilir.

Triger Kayışının Eskidiği Nasıl Anlaşılır?

Triger kayışının eskidiği maalesef bir belirti vermez. Triger kayışını gözle kontrol etmek gerekir. Eğer kayışın üzerinde çatlamalar ve yırtılma başlangıçları görüyorsanız mutlaka değiştirmeniz gerekir.

Triger Kayışı Koparsa Ne Olur?

Triger kayışı koparsa motor artık çalışmayacak. Eğer triger zinciri seyir halindeyken yani sürüş esnasında koparsa; eksantrik mili, motor valflerinden bazılarını açık bırakarak dönmeyi durdurur. Ancak krank mili dönmeye devam eder ve pistonları yukarı aşağıya hareket ettirir. Bu durum pistonların açık kalan valflere çarpmasına neden olur. Bunun soncunda kırık veya bükülmüş valfler, hasarlı pistonlar, eğilmiş piston kolları ve zedelenmiş silindir kapağı ortaya çıkar. Kısaca motoru tamamen yeniden yaptırmanız anlamına gelmektedir.
Ancak aracınız stop yani park etmiş haldeyken triger kayışı koparsa marşa basmanıza rağmen motoru çalıştıramazsınız. Triger'in koptuğunu anlamayıp marşa tekrar basarsanız motora çok büyük zararlar verirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE