Yazlık Bakımda Neler Yapılır?


Ülkemizde kış ayları sert geçerken sürücülere zor anlar yaşatıyor. Ancak yazları sıcak ve kurak olduğundan bu sefer otomobillere zor anlar yaşatıyor. Çünkü araçlarımızın motoru sürekli hareket halinde olduğu için çok yüksek sıcaklıkta çalışırlar. Bunun üstüne birde hava sıcaklığı eklendiği zaman otomobiller hayli zorlanıyor.
Yazlık bakımlar bir otomobil için oldukça önemlidir. Çünkü arabalarımızın motoru sürekli yanma ile çalıştığından aşırı ısınır. Aracımızın bakımlı olması demek aşırı ısınan motorun soğutulmasının daha kolaylaşması demektir. 

Yazlık Bakım Ne Zaman Yapılmalı?

Ülkemiz dört mevsimin bir arada yaşadığı için her bölgesinde farklı hava sıcaklıkları vardır. Örneğin Nisan ayında Adana'da 30 derecelere kadar çıkarken, Ağrı'da hala geceleri eksi dereceler görülmektedir. Bu sebeple tam tarih vermek yanlış olmaz. Ancak genel olarak bakacak olursak, hava sıcaklıklarının 20 derece üzerine çıkmaya başlaması aracınızın yazlık bakım zamanının geldiği anlamına gelir. Bu da sıcak bölgeler için mart ayının, daha soğuk bölgeler için nisan ayının ortalarına denk gelmektedir. 

Yazlık Bakımda Neler Yapılır?

İnsanlar genelde kış aylarına girerken araçlarını daha fazla bakıma sokarlar. Yaz aylarında ise bakımları o kadar önemsemezler. Kışlık bakımda aracın sadece soğutma sisteminin donmaması sağlanırsa, aracın bakımının büyük kısmı halledilmiş olur. Ancak yazlık bakımda aracın daha fazla yerinin bakıma ihtiyacı vardır. Peki yazlık bakımda hangi parçalar değişir?
Klima polen filtresi : Muhtemelen klima polen filtresi geçen yazdan kaldığı için kirli olacaktır. Yaz aylarında klima aracın içerisinde soğutmayı sağladığı için polen filtresinin her yaz başlangıcında mutlaka değiştirilmesi gerekiyor. 
Kirlenmiş ve kirden dolmuş bir polen filtresi. Sağlık açısından değiştirilmesi gerekiyor.

Motor yağı ve filtreler :
Motor yağı aracımızın motorundaki hareketli parçaları yağladığı için aşırı derecede ısınır. Sürekli ısınan yağ kısa sürede özelliğini yitirir ve motorunuza ciddi hasarlar verebilir. Bu sebeple motor yağının yaz başlangıcında değiştirilmesi önerilir. Yağ değiştirilirken filtresinin değiştirilmesi her zaman aracınızın motor sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca kış aylarında hava kirliliği daha fazla olduğu için, hava filtresi daha çabuk dolmaktadır. Bu sebeple değiştirilmesi aracınıza fayda sağlayacaktır.
Radyatör suyu : Araçların motorlarını soğutmak için su kullanılır. Kış aylarında donmayan antifrizli sular kullanılır. Ancak yaz aylarına gelindiğinde bu suyun yüzde 50 antifriz, yüzde 50 normal su olacak şekilde ayarlanması gerekmektedir. Ayrıca yaz aylarında hararet olasılığı daha fazla olduğu için mutlaka her hafta radyatör kapağı açılarak su miktarı kontrol edilmelidir.
Cam silecekleri : Yumuşak plastik yapıda olan cam silecekleri kışın aşırı soğuğa maruz kalır. Ancak havalar ısınmaya başladığında cam sileceklerini kauçuk yapısı soğuk sıcak geçişleri nedeniyle sertleşir. Bu durumda camlar kolay silinmeyecektir.
Yazlık lastik takılması : Yazlık lastiklerin hamuru kışlık lastiklere göre daha yumuşak yapıya sahiptir. Ayrıca diş kalınlığı daha azdır. Kışlık lastikler yazın daha fazla ses çıkarmasının yanı sıra daha fazla yakıt sarfiyatına neden olur. Ayrıca asfalt yazın çok sıcak olduğu için kışlık lastikler yolda tutunmayı daha zor hale getirir. Bu sebeple nisan ayından itibaren yazlık lastiklerin takılması gerekmektedir.
Akü kontrolü : Aracınızın aküsünü mutlaka kontrol edin. Çünkü kış aylarında akülerin ömrü çok daha fazla kısalmaktadır. Akü ile ilgili bir diğer hususta kutup başlarıdır. Kış aylarında sürekli donduğu için daha fazla paslanmaktadır. Bir tel fırça yardımıyla kutup başlarında bulunan pas temizlenmelidir.



Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE