Hibrit Otomobil Yağı Kaç Kilometrede Değişir?

İçten yanmalı motorlar artık yerini yavaş yavaş elektrikli motorlara bırakıyor. Bu geçişte yarı elektrikli yarı benzinli motor kullanan arabalar var.

İşte yarı elektrikli yarı fosil yakıtlı otomobillere hibrit otomobil adı veriliyor. Hibrit otomobiller düşük hızlarda elektrik motoruyla hareket ederken, daha yüksek hızlarda veya daha çok motor gücü isteyen durumlarda benzin motorlar devreye giriyor. Kısaca hibrit otomobillerin kaputunun altında bir elektrik motoru birde benzinli motor bulunuyor. 

Benzinli motor günümüzde kullanılan içten yanmalı motorlarla aynı motordur. Yani içerisinde yakıt hava karşımı ile bir yanma oluşur. Çıkan enerji tekerleklere iletilir. Benzin motor içerisinde silindirler bulunduğu için aşınmayı önlemek için içerisinde bildiğimiz motor yağı bulunur.

Hibrit Otomobil Motor Yağı Ne Zaman Değişir?

Hibrit arabaların motoru benzinli olduğu için yağ değişim zamanı da sıradan benzinli otomobiller ile aynıdır. Günümüzde en çok hibrit otomobilleri Japon firmaları üretmektedir. Toyota, Honda, Lexus ve Subaru gibi markalar araçlarının bakım kılavuzunda benzinli motorların yağ değişim zamanının 10.000 kilometrede bir yapılması gerektiğini söylüyorlar. Yani tıpkı sıradan otomobiller gibi hibrit otomobillerin yağı 10 bin kilometrede değiştirilmesi gerekir. Yapılan araştırmalarda hibrit otomobiller toplam aldığı yolun yüzde 30'unu elektrikli motor ile yüzde 70'inin benzinli motor ile  yapıyor. Bu da yağ bakım zamanlarının bir kaç bin kilometre uzamasının tolere edilebileceği anlamına geliyor. Hibrit aracınızın motor yağı ile birlikte yağ filtresinin de aynı kilometrede değiştirilmesi gerekir. Ayrıca aracınız 10 bin kilometreyi bir yıldan uzun sürede yapıyorsa, yağ değişimi her yıl yapılmalıdır. Yani 10.000 kilometre ya da 12 ayda bir yağ değişimi yapılmalıdır.

Hibrit Otomobillerde Kaç Numara ve Hangi Marka Yağ Kullanılır?

Hangi marka yağ kullanılması gerektiğiyle ilgili hibrit otomobil üreticilerinin bir önerisi yok. Ancak bilindik markalardan yağ almak her zaman için motor sağlığını koruyacaktır. Ayrıca bazı yağ üreticileri hibrit motor bulunan otomobiller için özel ya üretmektedir. Hibrit otomobil üreticileri 0W20 numara yağ kullanılmasını öneriyorlar. 


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE