Direksiyonu Çevirirken Neden Uğultu Gelir

Günümüzdeki neredeyse her otomobil artık hidrolik direksiyona sahiptir. Hidrolik direksiyon sürüş konforu için çok önemli bir donanım. Ancak çalışması biraz karmaşık bir yapıdadır.


Hidrolik direksiyonlu aracınızda siz direksiyonu çevirmeye başladığınız anda, çevirme derecesi kadar basınç direksiyon powerı denilen bir yağ basınç motoruna bildirilir. Bu motor bir hidrolik yağını, hidrolik kollarına pompalar ve tekerler çok fazla güç harcamadan dönmüş olur. Peki direksiyonu sağa veya sola çevirirken gelen uğultu neden olur.

Hidrolik direksiyon arızalarında iki durum vardır. Ya hidrolik direksiyon powerı arızalanmıştır, ya da hidrolik sistem içerisinde yağ kalmamıştır. İşte hidrolik sistemin çalışması için gerekli yağ seviyesi azaldığında direksiyonu çevirirken uğultu gelir. Bunun sebebi power tarafından gerekli yağ basılamadığı için içeride sürtünme olur. Bu sürtünme de size uğultu olarak duyulur. 
Yani kısaca direksiyondan uğultu gelmesinin sebebi "direksiyon hidrolik yağının azalmasından  dolayıdır"

Direksiyon Hidrolik Yağının Azaldığı Nasıl Belli Olur?

  • Direksiyonu döndürürken uğultu gelir.
  • Direksiyon bazen sertleşir bazen yumuşar (Burada pompa hidrolik yağını basmak ister ancak eksik olduğu için direksiyon bazen sertleşecek bazende yumuşayacaktır)

Aracınızın motor yağı ve suyunu kontrol ederken mutlaka direksiyon hidrolik yağını da kontrol etmelisiniz. Çünkü direksiyon hortumlarında meydana gelen bir kaçak yağın azalmasına neden olabilir. Yağ azalınca direksiyonunuzun hidrolik özelliği kaybolur. Ayrıca uzun süre düşük yağ seviyesi ile kullanmak aracınızın direksiyon hidrolik sisteminde daha büyük arızalara neden olabilir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE