Lastik Gümlemesi Nedir ve Lastik Neden Gümler?

Sürücülerin korkulu rüyalarından bir tanesi de yolda seyrederken lastiğin patlamasıdır. Bu durum sizin yolda kalmanıza neden olabileceği gibi ciddi kazalara da davetiye çıkarır.

Yolda seyrederken asfalt üzerinde lastik parçaları muhakkak görmüşsünüzdür. işte o parçalar bir kamyon, TIR veya otobüsün gümleyen lastiğinin parçalarıdır. 

Lastik Gümlemesi Nedir? Lastik Neden Gümler?

Otomobil lastikleri sert bir cisme çarpmadığı sürece kolay kolay parçalanacak hale gelmez. Ancak otobüs, kamyon ve TIR gibi ağır vasıta lastiklerinin üzerinde çok ağır yükler biner. Lastiğin içerisinde tel yapısı zamanla kırılır. Bu kırılma sonucunda lastiğin üzerine binen yük ile bir anda lastiğin içinde hava boşalır. Aynen bir balonun patladığında parçalandığı gibi lastikte parçalanır. 

Lastik patlaması ile gümlemesi arasında çok büyük fark vardır. Lastik patladığı zaman içerisindeki hava yavaş yavaş azalır ve sürücü bu durumu çabucak öğrenir ve güvenli şekilde aracını kenara çekebilir. Lastik gümlemesi ise lastiğin parçalanarak havanın 1 saniyeden daha az bir zamanda çıkmasıdır. Ağır vasıtalarda ön tekerlerin, otomobillerde ise herhangi bir tekerin gümlemesi aracın ciddi kaza yapmasına neden olabilir.

Lastik Neden gümler diye soracak olursanız, bir lastiğin mutlaka bir kullanım ömrü vardır. Ancak bazı sürüler lastiğini değiştirmek yerine daha fazla kullanırlar. Bu durumda lastik içerisinde bulunan teller kopar. Ve sonuç olarak baskıya dayanamayıp gümler.


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE