Fren Diski Neden Eğilir, Eğildiği Nasıl Anlaşılır ve Düzelttirme

Günümüz otomobillerin bir çoğunda dört tekerde disk fren varken ön tekerlerinde disk olmayan otomobil artık yoktur. Ancak fren diskleri bazı durumlarda eğilir. Peki ya fren diskleri neden eğilir? Diskin eğildiği nasıl anlaşılır? Eğilen fren diski nasıl düzelttirilir? Hepsinin cevabı yazımızda.

Fren diskleri tekerlek göbeğine sabit, tekerle birlikte dönen parçalardır. Otomobilin yavaşlaması için balatalar diski sıkar ve böylelikle araç yavaşlar. Diskler fren sisteminin en önemli parçalarından bir tanesidir. 

Fren Diskinin Eğildiği Nasıl Anlaşılır?

Fren diskinin eğildiğini anlamanın en kolay yolu. 70 km/s hız ve üstünde giderken frene basınca direksiyonun titremesidir. Çünkü eğilen diskin yamuk tarafı balataları iter ve direksiyonda bir titreme oluşmasına neden olur. 

Fren Diski Neden Eğilir?

Otomobillerin fren disklerinin eğilmesinin 3 farklı sebebi vardır. Bunlara göz atacak olursak;

1- Disklerin Aşınmış Olması

Aynı fren balatalarında olduğu gibi disklerde sürekli olarak sürtünme nedeniyle aşınmaya maruz kalır. Bu aşınma sonucunda diskler incelir ve zamanla dayanıklılığını kaybedip eğilirler. 

2- Diskler Sıcakken Suya Girmek

Aracınızı uzun süre kullanıyorsanız, frenleri de uzun süredir kullanıyor olacaksınız. Fren balatalarının sürtünmesi nedeniyle diskler ısınır. Isınmış disklere su temas ettiği zaman çelik büzülür. Bu büzülme kontrolsüz olduğu için diskler düzlüğünü kaybeder ve eğilir.

3- Disklerin Aşırı Isınması

Fren balataları sürtüne sürtüne disklerin aşırı ısınmasına neden olur. Aşırı ısınınca diskler eğilir.

Fren Diski Düzelttirme ve Torna Yaptırma

Fren diskleri eğildiği zaman ustanız diski yerinden sökerek tornacıya gönderecektir. Tornacı diskleri düzeltecektir. Ancak bir defa tornaya giren disk kalınlığını kaybeder ve incelir. İkinci defa torna yapılamaz. Ayrıca bir kere tornacı tarafından düzeltilen disk çok daha kolay eğilir. Bu sebeple diskleri değiştirmek en iyi çözüm yoludur.

Torna fiyatı 100 ile 150 lira arasında bir ücrete yapılmaktadır. Ustanızda 50 lira işçilik ücreti karşılığında disklerinizi söküp takacaktır.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE