Volvo C30 Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Volvo tarafindan 2007 ile 2012 yılları arasında üretilen C30 nasıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt ararken kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Volvo her zaman sağlam arabalar üretmesiyle meşhur olmuş bir markadır. 90'lı yıllarda Ford ile olan ortalığı nedeniyle Volvo araçlarında genelde ford teknolojisi kullanılmıştır. Volvo C30'da, ford focus alt yapısı kullanılarak üretilmiş 3 kapılı hatchback bir otomobildir. 2007 yılında ilk defa üretilen C30, 2012 yılında üretimden kaldırılmıştır. 

Volvo C30 Nasıl Bir Araba?

C30'un 3 kapılı hatchback kasası üretilmiştir. Bu durum otomobilin satışlarının düşük olmasına neden olmuştur ve daha çok bayan ve genç sürücüler tarafından tercih edilmiştir. C30'da sadece Ford Focus'un şasesi değil, motor ve mekanik aksamı da kullanılmıştır. Yani alacağınız bir C30, kaporta haricinde neredeyse Ford Focus ile aynı özelliklere sahip olacaktır. C30 için D segmenti bir otomobil denilse de ebat olarak c segmenti bir otomobildir. Manuel ve otomatik şanzımanlı seçenekleri vardır. Otomatik vitesi oldukça sorunsuzdur.

Volvo C30'un teknik özellikleri nedir diye biraz bakacak olursak;

1.6 benzinli : 100 beygir ve 150 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 10, şehir dışında ise 6.5 litre yakıt tüketimi var. Ancak bu motordan öyle büyük performanslar beklemeyin. Dik yokuşlarda durup kalkarken ivmelenmesi biraz yavaş kalıyor

1.6 D dizel : En çok tutulan motor seçeneğidir. 115 beygir ve 270 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 5.5, şehir dışında ise 4 litre yakıt tüketimi var. Eğer bir C30 alacaksanız 1.6 dizel olanını tercih etmenizi öneririm.

2.0 benzinli : 145 beygir ve 185 Nm tork güç üretmektedir. Pek fazla tutulmamıştır. Şehir içinde 10.5 şehir dışında ise 6 litre yakıt tüketimi var. 

2.0 Dizel : Yüksek performans ve güç isteyenler tarafından tercih edilebilir. 2.0 litre hacimli motor 136 beygir ve 320 Nm tork güç üretiyor. Bana Eğer ben C30 alacak olsaydım bu motoru olanından alırdım. Şehir içinde 7.6, şehir dışında ise 4.6 litre yakıt tüketimi var.

2.4 benzinli : Daha çok Amerikan pazarı için üretilse de Türkiye'de de satılmıştır. 2.4 litre hacimli 5 silindirli motoru 170 beygir ve 240 Nm tork güç üretiyor. Şehir içinde 13.5, şehir dışında ise 7 litre yakıt tüketimi var.

Volvo C30'un "1.6 D, Advance, Premium, R-Design, Sports, Style" olmak üzere 6 farklı donanım paketi vardır. 

Volvo C30 Kullanıcı Yorumu

3 yıldır bir Volvo C30 kullanıcısı olarak hakkında bildiğim her şeyi anlatmak istiyorum. İlk olarak C30'ün içine oturduğunuzda kocaman bir alan sizi karşılıyor. ön tarafı muhteşem büyüklükte ve ön camı çok geniş. Arka tarafı ise idare eder diyebileceğimiz bir genişliğe sahip. Ön göğüs ve kapı kollarında yumuşak plastikten kaliteli bir malzeme kullanılmış. Her tek kapılı otomobillerde olduğu gibi ön kapıları çok büyük. Bu sebeple park ederken yandaki arabayla mesafe bırakmanız gerekiyor. Benim en çok karşılaştığım şey kapıyı yandaki arabaya ve duvara vurmaktı. 1.6 litrelik dizel motoru ortalamanın üzerinde bir performansa sahip. Yakıt olarak çok ekonomik bir otomobil olduğunu unutmayın. Şehir içinde ara hızlanmaları falan güzel. Park etmesi çok kolay. Direksiyon turu diğer otomobillere göre biraz daha fazla. Arka süspansiyonları biraz sert olduğu için  kasislerden geçişlerde hissettiriyor. Uzun yol ve yüksek hız performansına gelecek olursak. Yol tutuşu gerçekten çok güzel. Ancak yan ön camlar büyük olduğu için 140 km hızın üstüne çıkıldığında rüzgar sesini içeriye alıyor. Virajlarda gayet stabil bir otomobil. Frenleri için ayrı bir parantez açmak istiyorum. Nice Premium otomobilden daha iyi bir frenleme sistemi var. Çok defa yüksek hızla giderken frene köklediğimde arabayı kısa süre içerisinde çizgisini bozmadan durdurdu. Ben kullandığım 3 yıl boyunca C30'un hiç bir arıza açtığını görmedim. 

Volvo C30 Alınır Mı?

Yazımın başında da söylediğim gibi Volvo'nun dünyanın en kaliteli ve sağlam otomobillerini ürettiği bilinir. C30'da kaporta olarak oldukça sağlam bir otomobil. Alacağınız bir C30'un motor, yürüyen ve mekanik aksamının Ford Focus ile aynı olduğunu bilmelisiniz. Volvo'dan anlayan bir usta buralarda çıkabilecek bir arızada kolayca yedek parçasını bulacaktır. Ancak kaporta aksamının parçaları çok pahalı. Örnek vermek gerekirse sadece sis farının bir tanesi 120 dolar (950 TL) civarında bir paraya satılıyor. Ayrıca üç kapılı olmasından dolayı ikinci el piyasası yok denecek kadar çok zayıf. Ama az para ile kaliteli bir otomobil sahibi olmak isterseniz C30 tam bu kritere uyan bir otomobil.

otohocam

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

1 yorum:

Harika özetlemişsiniz, teşekkürler.

BU YAZIYA YORUM EKLE