P0234 Turbo Şarj Basıncı Aşırı Yüksek Arıza Kodu

Günümüzde özellikle dizel araçlarda turbo şarjlı motorlar kullanılmaktadır. P0234 arıza kodu turbo şarjı ile alakalı bir hata kodudur. Genel olarak aynı sorunu yansıtmasına rağmen nadiren bazı marka ve modellerde farklı bir soruna işaret ediyor olabilir. Bu sebeple aracınızda P0234 arıza kodu varsa mutlaka aracınızın servis el kitapçığına göz gezdirin.

Normal bir motor, yanma odasına hava çekmek için pistonların aşağıya doğru giderken oluşturduğu vakum gücünü kullanır. Süperşarj veya turboşarj, motora giren hava ve yakıt miktarını artırmak için kullanılan bir kompresördür. Bu küçük bir motorun normalden daha fazla güç üretmesini sağlayan "zorunlu indüksiyon" sisteme verilen addır.

Zorlunlu indüksiyon sistemi pozitif yer değiştirme (kök tarzı), santrifüj ve turbo olmak üzere üç kategoriye ayrılır. Kök stilli ve santrifüjlü şarjlar kayışla çalışırken, turbo şarjlar egzozdan gelen basınçla çalışırlar.

Turbo şarj cihazları, türbin kanatlarını atmosfer basıncından daha yüksek bir hava basıncı üretecek kadar hızlı döndürmek için egzoz basıncını kullanırlar. Bununla birlikte, egzoz basıncının, basınç oluşturmak ve turboyu hızlı döndürebilmesi için turbo birikmeye başlamadan önce motorun 1700 ila 2500 devir/dakikaya ihtiyaç duyar. Kısa bir deyişle turbo şarj 1700 ile 2500 devir arasında olması gerekir.  

Westgate turboya uygulunan basın düzenlenmesini sağlar ve belirli bir devirde (RPM) boost seviyelerini düzenler. 

P0234 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

Turbo şarjın ulaşabileceği bir üst sınır bulunmaktadır. Bu sınırı korumak için westgate sürekli olarak turbo üzerindeki basıncı ayarlar. Ancak bu basınç olması gereken seviyenin üzerine çıkarsa aracınızda P0234 P0234 Turbo Şarj Basıncı Aşırı Yüksek (Turbocharger / Supercharger "A" Overboost Condition Code) arıza kodu verilir.

P0234 Arıza Kodu Belirtileri

  • Gösterge panelinde motor arıza lambas işareti yanar
  • Motorda güç kaybı yaşanır
  • Motor aşırı ısınıp hararet yapabilir
  • Şanzıman aşırı ısınmaya bağlı olarak sert vites değişimleri yapabilir
  • Motorda, ateşleme sistemine bağlı tekleme görülebilir
  • Motor vuruntu şeklinde ön ateşleme belirtileri gösterebilir

P0234 Arıza Kodu Nedenleri

  • Aşırı yüklenme nedeniyle mekanik sorunlar olmuş olabilir
  • Turbo atık çıkışı kapalı olabilir ve normalden daha yüksek devirde dönmesine neden olabilir.
  • Wesgate aktüatörünün turbo üzerindeki westgate çubuğu eğilmiş olabilir
  • Westgate veya boost kontrol cihazının hortumları çıkmış olabilir

P0234 Arıza Kodu Onarım, Tamir ve Çözümü

Westgate aktivatör çubuğunu görsel olarak kontrol edin. Eğilmişse değiştirin.

Takviye denetleyicisinden atık kapağı aktüatörüne ve destek denetleyicisine giden hava besleme hortumlarını kontrol edin. Çatlak veya bağlantısı kesilmiş hortumları arayın. Hortum uçlarını çıkarak tıkalı hatlat varsa açın.

Westgate kontrolüne bir vakum pompası bağlayın. Aktüatör çubuğunu izlerken yavaşça pompalayın. Çubuğu çalıştırmak için pompayı basın ve çubuğun hareket edip etmediğini görün. 

Turbo basıncını test ettirin. 


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE