Eğri Piston Kolu (Biyel Kolu) Belirtileri ve Tamiri

Motorun içerisinde pistonlar aşağı yukarı hareket ederken, bu gücü motora krank miline aktaran biyel kolu adı verilen parçalar vardır.

Piston Kolu Ne İşe Yarar?  : İçten yanmalı motorlarda yanma odasında küçük patlamalar oluşur. Bu patlamaların sonucunda oluşan basınç pistonları aşağıya iter. Bu itme piston kolu diğer adıyla biyel kolu yardımıyla krank miline aktarılır ve krank mili döner. Böylelikle otomobilin ilerlemesi sağlanmış olur. 

Eğri Piston Kolunun Belirtileri 

Motorun doğru çalışabilmesi için biyel kolunun güçlü ve dayanıklı olması gerekir. Ancak sürekli yük altında oldukları için zamanla aşınırlar ve eğilirler. Eğer motorun piston kolu eğildiyse bunun belirtileri şunlar olacaktır.

1- Motor Yağının Azalması

Eğri bir piston kolu varsa, aracınızın motoru çok  fazla yağ yakacaktır. Bu nedenle motorunuz düşük bir yağ seviyesiyle çalışacaktır. Eğer motor yağ eksiltiyorsa bunun sebebi eğri piston kolu olabilir.

2- Motor İçinde Vuruntu Sesleri

Eğri piston kollarının en çok rastlanan belirtisi motordan vuruntu seslerinin gelmesidir. 

3- Düşük Yağ Basıncı

Eğri biyel çubuğu yağ basıncının düşmesine neden olur. Eğer otomobilinizde yağ seviyesinin tam olmasına rağmen yağ lambası yanıyorsa bunun sebebi piston kolunun eğri olması olabilir.

4- Piston Kafalarının Bozulması

Piston kafaları ve ona bağlı olan segmanların tam yuvarlak şekilde olması gerekir. Motor çalışırken dik bir açıda inip çıkmaları gerekir. Ancak piston kolları eğildiği zaman bu açı bozulur. Zamanla piston kafaları elips şeklini alır. Ayrıca piston gömleğinin aşınmasına neden olur. 

Eğri Piston Kolu Tamiri

Şimdi bir otomobilin motorunda oluşabilecek en büyük hasarlardan bir tanesi biyel kolunun eğilmesidir. Çünkü eğri bir piston kolu daha marşa bastığınız anda motora daha büyük zarar verecektir ve büyük paralara mal olacaktır.

Bugün eğri bir piston kolunun tamir ücreti işçilik dahil en kötü 5 bin, ortalama 7-8 bin liraya mâl olmaktadır. Hatta dizel ve daha büyük hacimli motorlarda daha yüksek maliyetlidir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE