Yağ Pompası Arızası Belirtileri ve Değişim Ücreti

 Aracımızın motoru çalışırken içerisinde bir çok parça hareket eder. Hareket varsa sürtünme ve ısınma da var demektir. Bu ısınma ve sürtünmeyi en aza indirgemek için motor içerisinde motor yağı denilen bir sıvı kullanılır.

Motor yağının motor içerisinde devirdaim yapmasını sağlayan parçanın adı ise yağ pompasıdır. Yağ pompasının görevi motoru sürekli yağlamak için yağı devirdaim ettirmektir. Karterden alınan yağ silindirlere gönderilir ve böylelikle sürtünme neden oluşabilecek aşınma ve aşırı ısınmanın önüne geçilmiş olur. Peki ya aracımızın yağ pompası arızalandığı zaman ne gibi belirtiler verir. 

Yağ Pompası Arızası Belirtileri

Yağ pompası arıza yapana kadar değiştirilmeyen bir parçadır. Aslında otomobillerin en az değiştirilen parçalarından bir tanesidir. Yağ pompası bozulduğu zaman bir çok belirti verir. Yağ pompası arıza yaptığı zaman aracınızın motoru yağlanmayacaktır ve motorunuza hızla zarar verecektir. Bu sebeple yağ pompası arızası belirtileri neler olduğunu öğrenmenizde fayda vardır.

1- Düşük Yağ Basıncı / Yağ Basıncı uyarı Işığı Yanması

Motorun doğru şekilde yağlanması için, içerisinde bulunan yağın belirli bir basınçta olması gerekmektedir. Bu basıncı ayarlayan parça yağ pompasıdır. Eğer yağ pompası arıza yaparsa aracınızın motorunda gerekli yağ basıncı oluşamaz. Böylelikle aracınızın gösterge panelinde düşük yağ basıncı uyarı ışığı yanar. 

Bu durum meydana geldiğinde, aracınızın yağ seviyesini kontrol edin. Çok düşükse yağ seviyesi tekrar normale dönene kadar yağ ekleyin. Bundan sonra yağ basıncı hala düşükse, yağ pompasının bozuk olduğu anlamına gelir. Aracınızın motoruna daha fazla zarar vermeden yağ pompasını değiştirin.

2- Motorun Hararet Yapması



Motor içerisinde bulunan yağın yağlama görevi dışında soğutma görevi de vardır. Pistonlar hareket ettikçe bir sürtünme oluşturur. Bu sürtünme nedeniyle ortaya çıkan sıcaklık motor yağı tarafından düşürülür. Ancak yağ pompası arıza yaptığı zaman motora yeteri kadar yağ pompalanamayacağı için motor aşırı ısınacaktır. Aracınızın hararet göstergesi anormal şekilde yükselecektir.

3- Valf ve Supab Sesi

Aracınızın motoru son zamanlarda sesli çalışmaya başladıysa motor içerisinde yağ seviyesi eksilmiş olabilir. Aracınızın yağını kontrol ettiniz ve seviye normal olmasına rağmen sübap / Valf sesi geliyorsa bu parçalara yağ pompalanmıyor olabilir. 

4- Sesli Çalışan Yağ Pompası

Bir yağ pompası arıza yapmaya başladığında sesli çalışmaya başlar. Eğer aracınızın kaputundan bir uğultu ve ıslık sesi duyuyorsanız bu yağ pompasının arızalı olduğu anlamına gelebilir.

Yağ Pompası Fiyatı ve Değişim İşçilik Ücreti

Eğer aracınızın yağ pompası arızalandıysa mutlaka değiştirilmesi gerekir. Çünkü yağ pompası tamir olabilen bir parça değildir. Marka ve modele göre değişmekle birlikte yağ pompası 600 ile 1500 lira arasında bir fiyata satılmaktadır. Ayrıca ustanız sizden 250 lira değişim işçilik ücreti alacaktır. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

1 yorum:

Tam ne kadar ucuzmuş derken yazının 2020 yılına ait olduğunu gördüm. 2024 yılı itibariyle yağ pompası 15000 liraya değişiyor.

BU YAZIYA YORUM EKLE