Uzun Yolda Araba Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Şehir içinde araba kullanmak çok zordur, ancak şehir içinde yapılan kazalar genelde maddi hasarlı atlatılırken, uzun yolda yapılan kazalarda can kaybı daha çok olmaktadır. Bu sebeple sürücülerin uzun yolda araba kullanırken daha dikkatli olması gerekmektedir.

Uzun yol deyince akla ilk olarak şehirler arası yolculuklar gelir. Örneğin bulunduğunuz şehirden başka bir yere gittiğinizde uzun yola çıkmış sayılırsınız. 100 km/s ve üstü hızlarda seyir ettiğiniz her trafik kaza anında ölümcül olabilir. Bu sebeple uzun yola çıkmadan önce mutlaka bilmeniz gereken şeyler vardır. Uzun yolda seyir ederken sürücünün üzerinde genelde ailesi ve arabada bulunanların canı emanettir. Bu sebeple bazı şeylere dikkat etmesi gerekir. İşte şehirler arası yolda yani uzun yolda araba kullanırken dikkat edilmesi gereken kurallar.

1- Kesinlikle Uykulu Yola Çıkmayın

Eğer uzun yola çıkmadan önce gece an az 7 saat uyumadıysanız kesinlikle yola çıkmayın. Uzun yolda sürücüler daha az hareket ettikleri ve daha az hareketlilik olduğu için uyku gelmesi daha çok olur. Bu sebeple uzun yola çıkmadan önce mutlaka 7 saat gece uykusu uyumuş olun. En ufak bir uykunuz varsa bile kesinlikle uzun yola çıkmayın.

2- Süt, Yoğurt ve Ayran Tüketmeyin

Özellikle fermente yani mayalanmış süt ürünlerinde (yoğurt, ayran ve kefir) laktik asit bulunmaktadır. Laktik asit tüketildiği zaman sinirlerde gevşeme ve vücutta rahatlama meydana getirir. Yolculuk öncesinde veya sırasında yoğurt, süt ve kefir tüketimi vücuttaki laktik asit miktarını artırarak uyku gelmesine neden olur. 

3- İki Saatte Bir Mola Verin

Uzun yollarda sürücüler hiç bir şey yapmadan sürekli yola bakarlar. Bu saatler ilerledikçe dikkat azalmasına neden olur. Ayrıca hareket etmeyen vücut, zaman geçtikçe rahatlama pozisyonuna geçer. Uzun yolcukluklar sırasında en fazla 2 saatte bir mutlaka mola verin. Mola vermek vücudun hareket etmesini sağlar ve gevşemeyi yavaşlatır.

4- Trafik Kurallarına Uyun

Şehirler arası yollarda özellikle tek şeritli yollarda meydana gelen kazalar ölümcül olabiliyor. Bu sebeple sollama yaparken mutlaka önünüzü görün.  Ayrıca sürüş sırasında yol kenarında bulunan trafik işaret ve işaretçilerine dikkat edin.

5- Gece Kullanırken Dikkatli Olun

Şehirlerarası yollarda gece araba kullanmak daha tehlikelidir. Özellikle yaz aylarında geceleri yolda bulunan traktör römorkları arka ışıklandırmaları olmadığı için büyük tehlike arz ediyor. Bu sebeple gece araba kullanırken uzak gözlüğünüz varsa kullanmanız faydanıza olacaktır


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE