Radyatör Suyu (antifriz) Nasıl Değiştirilir?

Bir otomobilin motorunda sürekli olarak yanma gerçekleşir. Bu yanma sonucunda ortaya çıkan sıcaklık radyatör sıvısı tarafından soğutulur. Peki radyatör suyu yani antifriz nasıl değişitirilir?

Otomobillerin motorunda radyatör suyu yani antifriz adı verilen bir sıvı bulunur. Yaz aylarında sürücüler genellikle bildiğimiz musluk suyu kullanırlar. Ancak kış aylarının gelmesiyle birlikte ülkemizin pek çok yerinde hava sıcaklıkları eksi derecelere düşer. Musluk suyunun donma noktası 0 derecenin altında olduğu için, hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi durumunda radyatör suyu donar. Bu durumda katılaşan su devirdaim olamaz ve motorda tam soğutma sağlayamaz. Bu sebeple kış ayına girerken mutlaka antifriz değiştirilmesi gerekir. 

Motorda Ne Kadar Antifriz Su Karışımı Olmalı

Radyatör içerisinde belirli bir miktarda antifriz ve su karışımı olmalıdır. Su koyarken mutlaka kaynatılmış ve soğumuş kireçsiz su kullanılmalıdır. Çünkü su içerisinde bulunabilecek kireç radyatör borularını zamanla tıkayacaktır. Ayrıca yaz ve kış fark etmeksizin radyatör içerisinde mutlaka antifriz bulundurulmalıdır. Antifrizin donma derecesi suya göre daha düşük olduğunu herkes bilir. Ancak kaynama noktası da suya göre daha yüksektir. Bu sebeple yazın bile motorda antifriz olmalıdır. Yaz aylarında %50 oranında su ve antifriz olması gerekirken, kış aylarında donma noktasını artırmak için %70 antifriz, %30 su oranı kullanılmalıdır.

Radyatör Suyu Nasıl Değiştirilir?

Aracınızda radyatör suyunu değiştirmek için bir ustaya veya servise gitmeye ihtiyacınız yoktur. Bunu kolaylıkla kendiniz de yapabilirsiniz. Radyatöre giren iki tane büyük hortum vardır. Bu radyatör üst ve alt hortumları adı verilen hortumlarıdır. Üst hortumla işiniz yok. Ancak radyatör alt hortumunun kelepçesini bir tornavida yardımıyla yerinden söküp hortumu çıkardığınızda motorda bulunan tüm su yere dökülecektir. Ancak bu işlemi yapmadan önce motorun soğuk olduğundan mutlaka emin olmalısınız. Ya değilse ciddi yanıklara neden olabilir.

Radyatör içerisindeki suyu boşalttıktan sonra hortumu yerine takın ve kelepçesini iyice sıkın. Olası bir sıvı kaçağı aracınızın hararet yapmasına neden olabilir. Hortumu iyice yerine sabitleştirdikten ve kelepçeyi söktükten sonra 5 litrelik bir şişe içerisine yüzde 70 antifriz yüzde 30 su gelecek şekilde doldurun. Ardından şişeyi çalkalayıp radyatör kapağını açın ve içine dökün. Kapak taşana kadar suyu doldurmaya devam edin. Eğer genleşme kabı içerisinde su kalmamışsa aynı suyu oraya da doldurun. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE