Citroen C4 Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Citroen'in 2004 yılında satışa sunduğu C segmenti otomobili olan C4 nasıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt ararken, kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Fransız üretici Citroen, tasarım olarak her zaman önlerde yer almış bir otomobil firmasıydı. Peugeot ile ortal olan Citroen, 90'lı yıllarda piyasaya sürdüğü ve 2004 yılına kadar sattığı Xsara ile istediği satış rakamlarını yakalayamamıştı. Bunun yerine daha modern ve teknolojik bir otomobil piyasaya sürmek için 2004 yılında C4'ü tanıttı. Piyasaya çıktığı ilk zamanları daha dün gibi hatırlıyorum. Yolda bir C4 görünce dönüp tekrar bakıyorduk. Zaten bu güzelliği 2006 yılında New York otomobil fuarında "World Car Design of the Year for 2006" yani 2006 yılının en iyi tasarım ödülüne layık görüldü. Tüm Avrupa ile birlikte Türkiye'de 2004 yılı sonu ve 2017 yılları arasında satılmıştır.

Citroen C4 Nasıl Bir Araba?

Hacthback ve 3 kapılı Coupe (VTR) kasa tipiyle satılan C4'ün manuel ve otomatik vitesli şanzıman seçenekleri vardır. Dizel ve benzinli olmak üzere bir çok hacimde motor seçeneği vardır. İlk olarak motorlarına göz atacak olursak

1.4 Benzinli : 90 beygir ve 135 Nm tork güç üreten bu motor şehir içinde 9 litre, şehir dışında ise 6 litre yakıt tüketiyor. C4'ün kasasına biraz küçük geliyor diyebiliriz. Bu motora sahip bir C4'den çok fazla performans beklemeyin. LPG ile uyumu çelik sibop takılmasıyla mümkündür.

1.6 Benzinli : 110 beygir ve 147 Nm tork güç üreten bu motor şehir içinde 10 şehir dışında ise 6 litre yakıt tüketiyor. Benzinli motorlar içinde en çok tercih edilen C4 motorudur. LPG ile uyumludur ancak belli bir kilometre sonra alüminyum sibop olması sebebiyle arıza veriyor. Bu sebeple sibop değiştirmeniz gerekebilir.

1.6 THP Benzinli : Yüksek performanslı bir motordur. 156 beygir ve 240 Nm tork güç üretmektedir. şehir içinde 9, şehir dışında ise 5.5 litre yakıt tüketimi var. THP motorlara LPG uygulanabiliyor. Ancak çok randımanlı olduğu söylemenemez.

1.6 HDI Dizel : Tüm C4 motor seçeneleri arasında en çok tutulan motordur. HDI motorun ne kadar kaliteli olduğu zaten bilinen bir şeydir. 110 beygir ve 240 Nm tork güç üreten bu motor şehir içinde 6.5, şehir dışında ise 4 litre yakıt tüketiyor. Bakımları zamanında ve iyi yapıldığı zaman çok uzun kilometreler sorunsuzca binilebilir. Aynı 1.6 Hdi motorun bir de 90 beygirlik versiyonu vardır. Alırken buna dikkat etmeniz faydanıza olacaktır. 

2.0 Benzinli : Tek kapılı coupe kasalarında bulunan motordur. Yüksek performans isteyenler tarafından tercih ediliyor. 180 beygir ve 202 Nm tork gücündeki motor adeta C4'ü şahlandırıyor.  Şehir içinde 12, şehir dışında ise 8 litre yakıt tüketiyor. LPG uygulanabiliyor ancak çok uyumlu olduğu söylenemez.

2.0 HDI Dizel : Hem yüksek performans hemde dizel olsun diyenler tarafından tercih edilebilir. 136 beygir ve 320 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 8 şehir dışında ise 6 litre yakıt tüketiyor.

1.2 Puretch benzinli : 2015 yılı ve üstü modele sahip C4'lerde yer almıştır. Son teknolojinin kullanıldığı 3 silindirli bu motor 130 beygir ve 230 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 6.5, şehir dışında ise 4.5 litre yakıt tüketmektedir. LPG ile uyumu çok çok iyi bir işçilik ve montaj ile mümkündür. 

1.6 e-HDI dizel: 112 beygir ve 270 Nm tork güç üretmektedir. e-HDI ile HDI arasındaki fark, e-HDi motorun start stop özelliğine sahip olmasıdır. Son teknolojinin kullanıldığı bu motor dünyanın en az yakıt tüketen motorlarından bir tanesidir. Şehir içinde 4.7, şehir dışında ise 3.8 litre yakıt tüketiyor. 

2005 ile 2008 yılları arasında birinci nesil, 2008 yılında makyajlı kasa, 2010 yılında ise ikinci nesil C4 üretilmiştir. İlk nesilde SX ve SX PK donanım seçeneleri varken, daha sonra üretilenlerde ise Attraction, Confort, Confort Plus, Easy, VTRPK donanım paketleri vardır. En full paketinde cam tavan, ABS, EBD,ESP, bir çok hava yastığı gibi pek çok donanım vardır. 

Citroen C4 Kullanıcı Yorumu

Daha önce 3 yıl 1.6 bezinli ve 1.6 HDI motorlu C4 sahibi olmuştum. Birinci nesil olanından bahsedecek olursak, citroen her zaman alışılmışın dışında otomobiller üretmektedir. İlk C4'lerde direksiyon simidinin ortası sabit kalırken yuvarlak kısmı dönüyor. Ayrıca Hız göstergesi arabanın göğsünün ortasında yer alıyor. İçinde kullanılan malzeme kalitesi orta seviyede diyebilirim. İçi çok geniş bir otomobil. Bağımsız süspansiyonları sayesinde çok üstün bir yol tutuşu var. Hani halk arasında C4'ü devirene ödül veriliyor lafı bu yüzden çıkmıştır. Yol ve rüzgar sesini içeriye almıyor. Ama yan rüzgarlardan biraz etkilenebiliyor. İkinci nesil olanlarında yol tutuşu biraz daha güzelleşmiş. Golf ile kıyaslayacak olursak, hiç bir eksik kalır yanı yok. Frenleri çok başarılı ve c4'ü kısa mesafe içerisinde durdurabiliyor. Arka süspansiyonları yol tutuşu iyileştirirken engebeli yollarda sarsıntıyı araba içerisinde hissettiriyor. 

Citroen C4 Alınır Mı?

C4'ün ikinci el piyasası ne çok düşük, ne de öyle bir focus, golf gibi yüksek değildir. Kendi alıcısı vardır her zaman. Citroen C4'ün bilinen kronik bir sorunu yoktur. Ancak LPG uygulanınca bazı sensör arızaları verebiliyor. Eğer temiz kullanılmış bir tanesini bulabilirseniz bana göre alınabilir. Yedek parçaları çok pahalı değil. Ama çok ucuzda değil bunu bilmelisiniz. Eğer illaha bir C4 almak isteyorsanız 1.6 Hdi olanını tavsiye ederim. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

1 yorum:

kronik sorunu var 1.4 benzinli elli tane usta gezdim değişmedik parça kalmadı ama rolantide al ver yapıyor sorunu kimse çözemiyor.çözerim diyende yeni parçalar değiştiriyor..sonuç anlayamadık diyorlar

BU YAZIYA YORUM EKLE