Katalitik Konvertör Neden Tıkanır?

 20 yıldan daha uzun bir süredir üretilen her otomobilde katalitik konvertör adı verilen bir egzoz gazı temizleyici bulunmaktadır.

Katalitik konvertörün görevi, egzoz gazı içerisinde bulunan karbondioksit ve zehirli gazların atmosfere salınması en aza indirgemektir. Aracınızda bulunan katalitik konvertörü boşalttırmak kanunlar tarafından yasaklanmıştır ve ağır ceza yaptırımları vardır. 

Katalitik konvertörün tıkanmasının sebepleri bulunmaktadır. Katalitik Konvertörün diğer bir adı ise katalizördür.

Katalizör Tıkanma Nedenleri 

1- Konvertörün Kırılması

Katalitik konvertör aynı bal peteğini andıran bir yapıdadır ve petek aralıkları çok küçük boyuttadır. Katalizör seramik bir malzemeden yapılmıştır. Eğer aracınızı çok fazla engebeli yollarda kullanıyorsanız, katalitik konvertörün seramik yapısı ufak ufak kırılır. Bu kırık parçaları katalizör peteklerinin deliklerini doldurur ve tıkanmasına neden olur. 

2- Motorun Yağ Yakması

Motor yağı, diğer yakıt türlerine göre daha kalın yapıdadır. Eğer aracınız yağ yakmaya başladıysa, egzoz sisteminden yağ da geçecektir. Bu yağ katalizör deliklerinden geçemeyecek kadar kalın olduğu için tıkanmasına neden olacaktır. 

3- Aracı Sürekli Kısa Mesafede Kullanmak

Katalitik konvertörün doğru çalışması için uygun sıcaklığa erişmesi gerekir. Ancak aracınızı sürekli kısa mesafelerde kullanırsanız, katalizör çalışması için gereken doğru sıcaklığa ulaşamaz. Bu durum tıkanmaya neden olur.

Katalitik Konvertörü boşalttırırsanız aracınız egzoz gazlarını süzmeden atmosfere salacaktır. Bu sebeple boşalttırmamalısınız. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE