Kampana Fren Arızası Belirtileri Nedir?

 Günümüzdeki otomobillerin 4 tekerinde de disk fren kullanılmaktadır. Ancak ucuz veya düşük model bir arabaya sahipseniz muhtemelen arka frenler, kampana olarak üretilmiştir.

Kampana frenler bir çok aracın arka tekerlerinde bulunan yaygın bir fren sistemidir. Disk fren sisteminde aracı yavaşlatmak için balatalar bir rotoru sıkıştırırken, kampana frenlerde arabayı yavaşlatmak için fren pabuçları fren kampanasının içinde doğru itilir. Bir silindir sıkıştırma sonucunda tekerlerin yavaşlamasını sağlar. Kampana frenler,  sürtünme ve temas nedeniyle zamanla aşınırlar ve değiştirilmesi gerekir. Arıza yaptığında, fren kampanaları sürücüyü bir sorun olduğu konusunda uyarıcı belirtiler verir. 

Kampana Fren Arızası Belirtileri

1- Frene Basınca Pedalın Titremesi

Kampana frenlerin içerisinde bulunan pabuçlar zamanla aşınırlar. Eğer frene bastığınızda bir titremesi sesi geliyorsa bunun sebebi fren kampanalarının bitmesi olabilir. Frene bastığınızda, fren pedalı titriyorsa sebebi kampana arızası olabilir. Ayrıca (Bkz: Frene Basınca Direksiyon Neden Titrer? )

2- Frene Basınca Gelen Sürtme Sesi 

Fren kampanasının pabuçlarının bittiğinin belirtilerinden bir tanesi de frene basınca gelen metale gelen sürtme sesidir. Fren kampanaları aşırı derecede aşınırsa, frene basıldığında bir sürtünme ve çizilme sesi gelebilir. Bu fren pabuçlarının ciddi şekilde aşındığı anlamına gelir. 

3- El Freninin Tutmaması veya Çok Yukardan Tutması

Otomobillerin el frenlerini çektiğinizde, aracınızın arka tekerlerini kilitler. Çoğu otomobilin arka tekeri kampana olduğu için, el freni ile ilişkilidir. Eğer aracınızın el freni kaçırıyorsa veya çok yukarda kavrıyorsa bu kampana fren pabuçlarının aşındığı anlamına gelir.
 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE