Turbo Arızası Belirtileri ve Tamiri

Günümüzde başta dizel motorlar olmak üzere bir çok otomobilin motorunda turboşarj beslemesi kullanılmaktadır. Turbo bir otomobilin performansını çok büyük ölçüde artırmaktadır. 
Turboşarj kısa adıyla turbo aracınızın çekişini artıran bir sistemdir. Bir otomobilin motorunda yanma gerçekleşmesi için hava yakıt karışımın tutuşması gerekmektedir. Motora çekilen hava ne kadar fazla olursa, o kadar çok yakıt tüketilir. Bunun sonucunda da yüksek miktarda güç elde edilir. Turbo'nun görevi motora çekilen havayı, belirli bir devirden sonra daha fazla artırarak, aracın daha hızlı gitmesini sağlamaktır. Özellikle dizel araçlarda belirli bir devirden sonra arabanın şahlanması Turbonun devreye girmesinden dolayı kaynaklanmatadır. Turbo silindir yanma odasına sıkıştırılmış hava basarak motorun performansını artırır. Ancak turbonun bir kullanım ömrü vardır ve arıza yaptığı zaman belli başlı belirtiler verir. İşte turbo arızasının 6 belirtisi;

1-  Arabanın hızlanırken zorlanması

Turboşarj ünitesi bulunan bir otomobil, turbonun devreye girdiği devire kadar çok güçsüz olur. Ancak turbo devreye girdiğinde adeta sürücüyü koltuğa yapıştıracak kadar arabayı bir anda hızlandırır. Bu devir genelde 2.000 ile 3.000 rpm arasındadır. Siz gaza basmanıza rağmen turbo devreye girmezse, aracınızda bu şahlanmayı göremezsiniz. Eğer aracınızın çekişi bir anda düştüyse turbo devreye girmiyor olabilir.

2- Yakıt Tüketiminin Artması 

Turbonun performans kadar, yakıt tüketimini ayarlamak gibi bir görevi de vardır. Ancak turbo devre dışı kaldığında, motora çekilen yakıt miktarı olması gereken hava miktarından fazla olacaktır. Aracınız ilerleye bilmek için daha fazla yakıta ihtiyaç duyacağından dolayı, yakıt tüketimi artacaktır. Ayrıca turbodan hava çekilmediği için motorda az seviyede hava olacağı için yakılmayan yakıt egzozdan dışarı atılacaktır. Eğer aracınızın yakıt tüketimi arttıysa ve egzozdan benzin kokusu geliyorsa, turbo arızalı olabilir.

3- Egzozdan Aşırı Duman Gelmesi

Turbonun bir diğer görevide egzoz borusundan çıkan duman miktarını önemli ölçüde azaltmaktır. Egzozdan aşırı duman çıkması, yağın egzoz sistemine sızdığını göstermektedir. Sıcak metal ile birleşen yağ yanarak duman çıkarır. Bu da aracınızın egzozundan aşırı derece duman çıkmasına neden olacaktır.

4- Egzozdan Mavi yada Siyah Duman Çıkması

Çatlak bir turbo yanma odasına yağ sızmasına neden olur. Bu yağın sızmasıyla birlikte egzozdan gelen dumanın rengi mavi olur.  Ayrıca motora olması kadar gerekli hava akışı sağlanamazsa dumanın rengi siyaha döner. Eğer aracınızın egzozunda mavi ya da siyah duman geliyorsa turbo arızasına işaret edebilir.

5- Turbodan Ötme Sesi Gelmesi

Arızalı bir turbo motordan siren sesine benzer bir ötme sesi gelmesine neden olur. Bu ses ne kadar şiddetli olursa turbo arızası o kadar ciddi demektir. Eğer aracınızda gaza bastığınızda ötme sesi geliyorsa bunun sebebi turbo arızası olabilir.

6- Arıza Lambasının Yanması

Günümüz otomobillerinde OBD-2 arıza kodları adı verilen bir sistem vardır. Aracın herhangi bir noktasında arıza meydana geldiği zaman motor kontrol ünitesi (ECU) bunu tespit eder ve sürücüye bir arıza olduğunu bildirmek gösterge panelinde arıza lambasını yakar. Eğer aracınızda yukarıdaki belirtilerden biri veya bir kaçı ile birlikte arıza işareti lambası yanıyorsa bunun sebebi turbo arızası olabilir. Aracınızı bilgisayara bağlatarak sorunun ne olduğunu anlayabilirsiniz.

Turbo Arızası Tamiri, Onarım Fiyatı ve Değişim Ücreti

Turbo bir otomobilin en pahalı parçalarından bir tanesidir. Genelde arıza yaptığı zaman değiştirilmesi gerekmektedir. Örneğin, bir ford focus, volkswagen golf, jetta ve passat, fiat multijet, renault megane, clio gibi otomobillerin turbo fiyatları 2 bin lira ile 4 bin lira arasında değişmektedir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE