Klima Yakıt Tüketimini Ne kadar Etkiler?

Günümüzdeki pek çok kişi aracında klima olmasına rağmen, aracın kliması açıldığı zaman çok yakacağını düşündüğünden camları açmayı tercih eder. Peki klima açmak yakıt tüketimini artırır mı? İşte pek çok kişinin merak ettiği sorunun cevabı

Araçlarımızdaki klima sistemi gücünü doğrudan motordan alır. Bugün çoğu otomobilin klimasını açtığınızda aracın çekişinde bir düşme olacağını göreceksiniz. Bunun sebebi klimanın motorun gücünden faydalanmasıdır. 

Ülkemizin büyük bir çoğunluğunda yaz ayları sıcak geçer. Pek çok şehrimizde 40 derecenin üzerine çıkar. Yaklaşık 20 yıldır üretilen neredeyse her otomobilde klima sistemi bulunur. Kavurucu yaz sıcaklarında klima çok büyük bir kurtarıcı oluyor. Peki ya Klima yakıt tüketimini nasıl etkiler? Daha doğrusu klima açmak mı cam açmak mı daha çok yaktırır sorusuna cevap arayalım.

Klima Yakıt Tüketimini Artırır Mı?

Aracınızla seyir halindeyken camlar kapalı durumda klimayı açtığınızda anda aracınızın çekişten düştüğünü fark ederseniz. Bunun sebebinin klimanın gücünü motordan aldığından dolayı olduğunu söylemiştik. Kaba bir tabirle aracınızda klimayı açtığınız anda içine bir kişi fazladan oturmuş gibi olur. Camlar kapalı iken klima açıldığında mutlaka aracınızın yakıt tüketimi artacaktır. Çünkü motora fazladan yük biner. Yapılan araştırmalara göre klima yakıt tüketimini ortalama %7 oranında artırır. 

Klima mı Cam Açmak Mı Çok Yaktırır?

Otomobiller üretilirken pek çok rüzgar testinden geçer. Bunun sebebi aracın aerodinamik yapısının önden gelen rüzgarı en makul şekilde iletmesi ve rüzgar sürtünmesinden en az etkilenmesini sağlamaktır. Örneğin 60 km/s hıza kadar klima açtığınızda aracınızın yakıt tüketimi %7 artacakken, cam açtığınızda aracın aeroniamik yapısı bozulduğundan dolayı yüzde 10 artacaktır. Ancak hız arttıkça klimanın yakıt tüketimindeki payı aynı kalır. Ancak cam açmak paraşüt görevi göreceğinden aracın rüzgara karşı direnç kazanmasını sağlar. Örneğin 100 kilometre hızla giderken klima açıkken yüzde 7 daha fazla yakarken, cam açıldığında yüzde 20 daha fazla yakacaktır. Bu hız arttıkça cam açıldığında yakıt tüketimi de artacaktır.

Kısaca camlar kapalı iken klima açmak hiç açmamaya göre daha fazla yakıt tüketimi sağlar. Ancak klima yerine cam açmak, klimadan daha fazla yakıt tüketilmesine neden olacaktır.

kaynak : otohocam

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE