İkinci El Araba Alırken Motor Nasıl Kontrol Edilir Nelere Bakılır?

Sıfır fiyatlarının yüksek olması sebebiyle günümüzde pek çok kişi 2. el otomobil almakta. Ülkemizde satılan her 100 otomobilden 95 tanesi ikinci el olarak satılıyor. Hal böyle olunca ikinci el otomobil alırken, aracın kaportası kadar motoru da çok önemlidir.

Ülkemizde ikinci el otomobil alırken yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi de aracın kaportasına önem göstermek. Oysa ki bir otomobili kaporta değil, motor ve bileşenleri hareket ettirmektedir. Bir aracın motor sağlığı en az kaportasının sorunsuzluğu kadar önemlidir. İkinci el otomobil alırken motorun sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılır sorusu pek çok kişinin aklını kurcalıyor. Motorun ömrünü test etmenin en iyi yolu kompresyon testidir. Ancak bu testi yapabilmek için öncelikle özel aletlere ve anlayan bir kişiye ihtiyacınız vardır. Eğer motordan anlayan birisi yoksa, motorun bitik olup olmadığını anlamanın pek çok yolu vardır. 

1- Aracı Mutlaka Sürün

Hangi aracı alırsanız alın, önce mutlaka sürerek test edin. Aracın yokuşlarda bayılıp bayılmadığını kontrol edin. Her viteste aracı mutlaka sürün ki şanzımanda bir sorun olup olmadığını anlayın. Alacağınız arabayı yokuş aşağı motor freniyle yan kompresörde indirin. Motoru gücü aracı yavaşlatmaya yetmiyorsa motorun ömrüde kısalmış demektir.

2- Egzoz Ucunu Kontrol Edin

Eğer alacağınız aracın motorunun sağlık durumu iyi değilse, motorda aşınma meydana gelmiş demektir. Aşınma sonucunda aracın motorunun yanma odasına yağ girer. Bu yağ tamamen yakılmadan egzoz sisteminden dışarı atılır. Yağ ağır bir madde olduğu için egzoz çıkışında birikintiye neden olur. Eğer egzoz çıkışında yağlanma varsa, motorun içinde bir şeylerin ters gittiğinin habercisidir.

3- Yağ Çubuğunu Kontrol Edin

Yağ çubuğu sadece motorda kalan yağın seviyesini kontrol etmekte kullanılmaz. Pek çok şeyin de habercisi olabilir. Yağ çubuğunu çekin ve silin. Tekrardan çekip çubuktaki yağda sulanma var mı yok mu kontrol edin. Yağda su varsa motorun içindeki contaların ömrünü tamamladığı anlamına gelir ve suyun olmaması gerektiği yerde olduğunun kanıtıdır.

4- Egzozdan Çıkan Dumanı Kontrol Edin

Ömrünü tamamlayan motor aşınma nedeniyle yağ yakmaya başlayacaktır. Yağ yakan bir motoru anlamanın en iyi yolu egzoz dumanını kontrol etmekdir. Yağ yakan bir arabanın egzozundan beyaz ve siyah duman çıkar. 

5- Rölantide Arabanın Motorunu Dinleyin

Sağlıklı bir arabanın motorunun rölantide stabil bir şekilde çalışması gerekir. Ancak motorda bazı şeyler ters gidiyorsa, aracı çalıştırdığınızda rölantide dalgalanmalar olacaktır. Hatta rölantide stop edecektir. Bu sebeple alacağınız aracın rölantisini mutlaka kontrol edin. Ayrıca rölantide vurma sesi olup olmadığını da kontrol edin. Bitik bir motor silindir kapağına vuracağı için vurma sesi gelecektir. 

6- Genleşme Kabını Kontrol Edin

Motorun içindeki parçalar aşındığı zaman birbirine karışmaması gereken yağ, radyatör suyu ve yakıt birbirine karışır. Aracınızın motor suyu kabını kontrol edin. Eğer suyun içerisinde köpüklenme ve yağ birikintisi varsa birbirine karışıyor demektir. Bu da motorun bir tamirden geçmesi gerektiğinin habercisidir.

7- Bujileri Kontrol Edin

Alacağınız aracın bujilerini çıkarıp uçlarını kontrol edin. Yanma odasına soğutma suyu sızıyorsa bujilerin ucunda korozyon yani paslanma olacaktır. Eğer bujilerin ucunda paslanma varsa bu motorda bir arıza olduğu anlamına gelir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE