Hava Filtresi Ne İşe Yarar Ne Zaman Değişir? Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri Nedir?

Her araba motorunda bir yanma odası bulunmaktadır. Bu yanma odasında aracınızın motorunu çalıştırabilmek için yeterli miktarda yakıt ve hava olması gereklidir. Yanma odasına çekilecek her yakıt ve havanın mutlaka temiz olması gerekir. Bu temizlemeyi de filtreler sağlar. 

Hava Filtresi Ne İşe Yarar ? : Aracın motoruna hava çekilirken bu havanın içerisinde dış ortamda bulunan toz ve kir gibi maddeler bulunmaması gerekir. Hava filtresi motora çekilecek havayı süzerek, motorun yanma odasına yabancı maddelerin girmesini engeller. 

Hava Filtresi Ne Zaman Değişir ? : Otomobillerin hava filtrelerinin kullanım koşullarına göre ömürleri vardır. Örneğin kırsal ve tozlu yerlerde kullanılan araçların hava filtreleri daha çabuk kirlenip tıkanırken, şehirlerde kullanılan araçların hava filtreleri daha geç tıkanır. Ancak bir aracın hava filtresi hangi şartlarda olursa olsun en fazla 1 yıl veya 10 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekmektedir.

Tıkalı bir hava filtresi aracınızın performansından, yakıt verimliliğine kadar pek çok şeyini etkilemektedir. Bu sebeple ihmal edilmemelidir.

Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri

Eğer aracınızın hava filtresi tıkanırsa, aracınızda bir takım arızalara neden olur. İşte kirli hava filtresinin belirtileri

1- Motordan Gelen Olağan Dışı Sesler 

Aracınızın motoruna doğru miktarda hava yakıt karışımı girmesi gerekmektedir. Eğer aracınızın hava filtresi kir nedeniyle tıkanırsa motora yeterli seviyede hava girişi olmaz. Bu da özellikle rölantide dalgalanmaya ve ufak patlama seslerine neden olabilir. 

Ayrıca hava filtresi aşırı derece kirlenip tıkandıysa ufak bir ıslık sesi gelmesine neden olabilir. Bu ıslık sesi gaza bastığınızda daha fazla artabilir. Bu seslere ek olarak hava-yakıt oranından yeterli hava alınmadığı için aracınızın titrediğini hissedebilirsiniz.

2- Performans Kaybı

Aracınızın doğru çalışabilmesi için doğru miktarda hava/yakıt karışımı gerekir. Motora püskürtülen yakıtın doğru yanması için yeterli miktarda havaya ihtiyaç duyulur. Ancak hava filtresi tıkandığı zaman motora istenilen miktarda hava çekilmez. Böylelikle motordaki yakıt tam anlamıyla yanmaz. Bunun sonucunda aracınızda güç eksikliği hissedebilirsiniz. Eğer aracınız son zamanlarda performans düşüklüğü yaşıyorsa bunun sebebi tıkalı hava filtresi olabilir.

3- Motor Arıza Lambasının Yanması

Günümüz otomobillerinin pek çok yerinde sensörler bulunmaktadır. Emme havası sensörü de bunlardan bir tanesidir. Bu sensör motora istenildiği kadar hava girmediğini fark ederse bunu sürücüye bildirmek adına motor arıza işaretini yakar. Bu durumda aracı bir obd-2 arıza kodları tarayıcısına bağlayarak arıza lambasının neden yandığını öğrenmelisiniz.

4- Hava Filtresinde Kararma ve Kir Birikmesi

Motor hava filtresi hemen herkesin söküp bakabileceği kadar kolay bir yerdedir. Sizde aracınızın hava filtresini görsel olarak inceleyebilirsiniz. Hava filtresinin özellikle perde aralarında kir biriktiğini görürseniz değiştirilmesi gerekir.

5- Yakıt Tüketiminin Artması

Aracımızın motorunda doğru oranda hava yakıt karışımının olması gerektiğini söylemiştik. Eğer tıkalı hava filtresi nedeniyle motora istenilen derece hava çekilemezse, motor bu güç kaybını telafi etmek için daha fazla yakıt çeker. Bunun sonucunda da yakıt tüketiminin artması görülür.

6- Motor Teklemesi

Özellikle ara hızlanmalarda tekleme varsa, veya rölantide dalgalanma oluyorsa bunun sebebi, motora çekilen havanın yetersiz kalmasından dolayı olabilir. Bu durumda hava filtresini kontrol etmeniz gerecektir.

7- Egzozdan Siyah Duman Çıkması

Motora çekilen hava yakıt miktarında hava az olursa, eksik yakıt yanmasına neden olabilir. 

Yanmamış yakıt motoru egzozdan terk eder. Bu da egzozdan koyu gri veya siyah duman çıkmasına neden olur. Ayrıca nadirende olsa tıkalı hava filtresi egzoz borusundan alev çıkmasına neden olabilir. Bu egzoz sistemindeki yanmamış yakıtın egzoz sıcaklığı ile parlamasından meydana gelmektedir. 

8- İlk Çalıştırmada Yakıt Kokusu Gelmesi

Keskin bir benzin veya motorin kokusu çok kirli bir hava filtresini işaret ediyor olabilir. Motora yetersiz hava beslemesi geldiği zaman yanmamış yakıt motoru terk eder. Bu işlem sırasında kara duman veya alev üretmeyebilir. Bunun yerine akışkan halde bulunan yakıt buharlaşma eğilimine girer. Bu da yakıt kokusu gelmesine neden olmaktadır.

Hava Filtresi Fiyatları ve Değişim Ücreti

Hava filtresi bir otomobilin en ucuz parçalarından bir tanesidir. Normalde aracınızın her rutin bakımında değiştirilmesi gerekmektedir. Hava filtresi fiyatlarına şöyle kısaca göz atacak olursak; " Ford focus 1.6 TDCI 30 TL, Volskwagen golf ve jetta 1.6 TDI 35 TL, Toyota Corolla 1.6 benzinli  30 TL, Honda Civic 1.6 30 TL" gibi fiyatlara satılmaktadır. Ayrıca kendinizde kolaylıkla hava filtresini değiştirebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE