Arabaya Kışlık Bakımda Neler Yapılmalı?

 Yaz mevsimi yavaş yavaş bitmeye başladı. Ülkemizde kış ayları genelde eksi derecelerde olduğu için otomobillerde mutlaka kış için bazı hazırlıklar yapılması gerekiyor. 

Yaz ayları otomobiller için daha kolay geçemektedir. Ancak kış ayları otomobilleri en çok zorlayan dönemlerdir. Soğutma sisteminde, elektrik sistemine kadar pek çok yer kış aylarında daha zorlu şartlarda çalışırlar. Bu sebeple araç sahiplerinin kış ayına girerken mutlaka yaptırması gereken şeyler vardır. İşte kış bakımında yapılması gerekenler

1- Antifriz Kontrolü

Sürücüler yaz aylarında genelde radyatörlerinde bildiğimiz şebeke suyunu kullanırlar. Ancak kış ayları ülkemizin pek çok yerinde eksi derecelerde olduğu için, radyatör suyu mutlaka antifriz ile değiştirilmelidir. Kış ayları için ideal antifriz-su oranı yüzde 70 antifriz, yüzde 30 su olmalıdır. Böylelikle aracınızın radyatörünün donmasını engelleyebilirsiniz.

2- Silecek Suyu

Yaz aylarında silecek suyu yerine bildiğimiz şebe suyu kullanılır. Ancak şebeke suyu donduğu zaman cam kirlendiği zaman temizleyemezsiniz. Bu sebeple silecek suyunu mutlaka antifrizli ile değiştirin.

3- Kışlık Lastikler

Yazlık lastiklerin dişleri daha incedir. Bunun sebebi asfalta mümkün olduğunda fazla temas etmesi gerektiğindendir. Ancak kış aylarında lastikte diş olması gerekir. Kış lastiğinin önemi çok fazladır. Kış lastiği kayma riskini azaltır. Islak ve karlı yollarda tutunmayı güçlendirir. Islak zeminlerde kayma mesafesi azalır. Bu sebeple kış ayına girmeden önce yazlıklar lastiklerinizi mutlaka değiştirmelisiniz.

4- Hava ve Yağ filtresinin değiştirilmesi

Özellikle yaz aylarında hava daha çok tozludur. Bu sebeple hava filtresi kısa zaman içerisinde dolar. Kış bakımında mutlaka hava filtresi değiştirilmelidir. Ayrıca yazın motor yağı daha sıcak ortamda çalıştığı için daha fazla tortu bırakır. Bu da yağ filtresinin dolmasına neden olur.

5- Bujilerin Kontrol Edilmesi

Ateşleme sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi olan bujiler, soğuk havalarda daha zor şartlarda çalışır. Eğer bujiler ömrünün tamamlaya başladıysa aracınızın kışın soğuk havalarda çalışmasını zorlaştıracaktır. Bu sebeple kış ayına girerken bujiler mutlaka değiştirilmelidir.

6- Akü Kontrol Edilmeli

Aracınızın aküsünü kış başlangıcında mutlaka kontrol ettirin. Şarjını kontrol ettirmelisiniz. Soğuk havalarda akü daha az elektrik tutar. Eğer akü eskidiyse daha zor şarj tutacaktır. Bu da aracınızın sabahları çalışmasını zorlaştıracaktır.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE