Balans Ayarı Nedir ve Nasıl Yapılır? Balans Ayarı Bozulması Belirtileri

Otomobillerimizin yola temas eden kısımları lastiklerdir. Lastiklerde jantlara takılıdır. Aracınız ne kadar kaliteli olursa olsun balans ayarı bozuksa, sürüş konforunu düşürecektir.
Balans bir otomobilin düzgün seyir etmesi için çok önemli etkenlerden bir tanesidir. Balans ayarı yapılması için mutlaka özel bir bilgisayarlı makine kullanılması gerekmektedir. 
Balans Ayarı Nerede Yapılır? : Balans ayarı, bir balans makinesi olan her yerde yapılabilir. Ancak balans makinesi sanayilerde öyle her ustada bulunmaz. Balans lastikle alakalı bir durum olduğu için lastikçilerde mutlaka balans makinesi bulunması gerekir. Aracınızın balans ayarı bozulduysa herhangi bir oto lastikçide balans ayarı yaptırabilirsiniz.
Balans Ayarı Ne Zaman ve Ne kadara Yapılır? : Balans ayarının yapılması için lastiğin ayarının bozulmuş olması şart değildir. Aracınızın lastiği patladığında kendi çabalarınızla lastiği değiştirirseniz lastiğin balans ayarı bozulacaktır. Ayrıca her lastik değişiminde mutlaka balans ayarının yapılması gerekmektedir. Lastik değişimlerinde yapılan balans ayarı için bir fiyat ödemeniz gerekmez. Ancak sadece balans yapılacaksa 2020 yılı için lastik başı 10 lira gibi bir fiyata ayar yaptırabilirsiniz.
Balans Ayarı Nasıl Yapılır? : Lastikçi tekeri söktükten sonra lastiği balans makinesinin miline takar. Jant ölçülerini bilgisayar sistemine girer ve tekeri döndürür. Bilgisayar balansın derecesine göre bir seviye belirler. Usta tarafından jantın neresine geliyorsa oraya gerekli ağırlıkta kurşun yapıştırılır. Daha sonra balansın olup olmadığını kontol için tekrar döndürür. Jantın her iki tarafında da "ok" diyene kadar gerekli ağırlıkla kurşunlar takılır.
Bilgisayar burada jantın sol tarafına 25 gram, sağ tarafına 40 gram ağırlık takılmasını söylüyor.


Bozuk Balans Ayarının Belirtileri Nedir?

Aracınızın lastiğinin balans ayarı bozulduğunda tek bir belirti verir. Bu da aracınızla seyir halindeyken direksiyonun titremesidir. Bu titreme hız arttıkça artacaktır. Çünkü lastiğin dönüşü tam yuvarlak çizmez ve direksiyonun titremesine neden olur.

Balans Ayarı Neden Bozulur?

Aracınızın lastiğinin balans ayarı bozulduğu zaman direksiyonun titremesinin tek belirti olduğunu söylemiştik. Peki balans ayarı neden bozulur
1- Lastiğin Eskimesi : Eğer aracınızın lastiği eski ise hamuru sertleşecektir ve tam yuvarlaklığını kaybedecektir. Bu da aracınızın balans ayarı tutmamasına neden olacaktır.
2 - Çukurlara ve Kasislere Sert Girmek : Aracınızla hızlı bir şekilde kasislere ve çukurlara girerseniz, lastiğin tam yuvarlaklığı gidebilir. Bu da balans ayarının bozulmasına neden olabilir. Hatta jant eğilmesine bile neden olabilecek arızalara neden olabilir.
3 - Balans Kurşunlarının Düşmesi : Lastikçi aracınızın balans ayarını, jantın kenarına çaktığı veya içerisine yapıştırdığı kurşunlar sayesinde ayarlar. Ancak bu kurşunlar, basınçlı suyla araba yıkarken veya çukurlara sert girildiğinde yerinden çıkıp düşebilir. Bu durum aracınızın lastik balans ayarının bozulmasına neden olabilir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE