Head-up Display (Cama Yansıyan Hız Göstergesi) Nedir ? Nasıl Çalışır?

Günümüzde otomobil teknolojisi hiç durmadan devam ediyor. İlk başlarda premium sınıf otomobillerde yer almaya başlayan sanal gösterge paneli, günümüzde artık bir çok otomobil markası tarafından kullanılıyor?
Head-up Display, kelime anlamıyla başüstü göstergesi anlamına gelmektedir. Bu sistem ilk olarak ikinci dünya savaşı sırasında ortaya çıkmıştır. O zaman kraliyet hava kuvvetleri pilotlarının gözünü ön camdan ayırmaması için uçağın belirli göstergeleri ön cama yansıtılmaya başlandı. Savaş sonrasında daha fazla gelişen uçak teknolojisinde pek çok veri pilotun hemen önündeki cama yansıtılmaya başlandı.
Uçak teknolojisinden pek çok şeyi alan otomobil teknolojisi de bu sistemi almaya başladı.

Head-up Display ( Başüstü Göstergesi ) Nedir?

Sürücülerin hız, hararet ve yakıt seviyesi gibi verileri kontrol edebilmek için gözünü yoldan çekip, gösterge paneline bakması gerekiyor. Bu da anlıkta olsa sürücünün kaza yapma riskini ortaya çıkarıyordu.  Head-up display teknolojisi otomobillerde ilk defa Oldsmobile tarafından 1988 yılında kullanılmaya başlamıştır. Günümüzde ise pek çok marka tarafından kullanımaktadır. Head-up Display teknolojisi ile aracın hız, yakıt ve hararet gibi göstergeleri ön cama yansıtılmaya başlandı. Günümüzde daha çok ilerleyen baş üstü göstergesi teknolojisi, aracın ön camına navigasyon da dahil olmak üzere pek çok veriyi yansıtıyor. 

Head-Up Display ( Başüstü Göstergesi) Nasıl Çalışır?

Aslında çok basit bir sistemdir. Direksiyonun hemen önünde yer alan bir yansıtıcı, verileri dijitale çevirir. Ön camın içinde bulunan ince fibere, bir tepegöz gibi ilgili göstergeler yansıtılır. Böylelikle sürücü gözünü yoldan ayırmadan her şeyi ön camda dijital olarak görebilir.  

Sonradan Head-up Display Taktırılır Mı? 

Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde Head-up Display (HUD) tüm otomobillere entegre edilebilmektedir. head-up display fiyatları İnternet üzerinde 100 lira ile 1000 lira arasında değişen ücretlere satılmaktadır. Sizde internet üzerinden sipariş vererek kolaylıkla aracınıza HUD teknolojisini ekleyebilirsiniz. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE