Fiat Marea Nasıl Araba Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Fiat'ın 1997 ile 2007 yılları arasında c segmenti sedan otomobili olarak satışa sunduğu marea nasıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt ararken, kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
Türkiye'da tofaş kuş serisi ile uzun yıllar yer alan fiat grubu 90'lı yılların başından itibaren, tipo, tempra ve uno modelleri ile tutunmaya çalışıyordu. Ancak bu modeller çağın gerisinde kaldığı için yeni bir model arayışına girdi. Bu sebeple Tempra'nın yerini alacak olan Marea 1996 yılında tanıtıldı ve 1997 yılında satışa sunuldu. otohocam.com olarak 1 yıl boyunca kullandığım ş fiat marea'yı inceleyeceğiz. 2

Fiat Marea Nasıl Bir Araba?

1997 yılında 1.6 litre hacimli motoruyla Türkiye'de satışa sunuldu. Makyajsız kasa 1. nesil Marea; 
1.6 litre benzinli : Bu motor 103 beygir ve 144 Nm tork güç üretiyor. Şehir içi yakıt tüketimi 12, şehir dışı ise 8 litre. Yani sınıfında araçlara göre biraz daha fazla diyebiliriz. Bu ilk nesil marea iki farklı donanım seçeneği ile bayilerde yerini aldı.
Fiat Marea SX : En boş donanım paketidir. 2000 yılına kadar üretilenlerinde ABS opsiyonel olarak sunulurken, ön camlar otomatiktir ve bir hava yastığı vardır.
Fiat Marea ELX : Dolu donanım paketi olarak satışa çıkmıştır. ABS, EBD, dört cam otomatiği, arka kol dayama, yol bilgisayarı gibi özellikleri bulunmaktadır. Ayrıca ön göğüste SX pakete göre farklıdır. ELX en full paket birinci nesil marea'dır.
2001 yılında iki farklı motor seçeneği daha eklenmiştir.
2.0 litre benzinli : 154 beygir ve 186 Nm tork güç üreten motoru gerçektende güçlü. Yüksek performans arayanlar tarafından tercih edilebilir. Ancak Türkiye'de fazla satılmamıştır. Yakıt tüketimi şehir içinde 15 litre, şehir dışında ise 9 litre.
1.9 JTD dizel : Fiat'ın 1.9 litrelik dizel motoru 105 beygir ve 200 Nm tork güç üretiyor. Türkiye'ye çok az sayıda ithal edilmiştir. Şehir içi 8 şehir dışı 5 litre yakıt tüketimi var.
2002 yılında SX ve ELX paketler kaldırılarak yerine Liberty ve Exclusive paketler yerine gelmiştir. Liberty boş, Exclusive ise dolu pakettir. Ayrıca bu iki pakette sadece 1.6 litrelik 103 beygir motor seçeneği ile satılmıştır.
Fiat Marea İçi
Fiat Marea İçi

Fiat Marea Liberty :
En boş paketidir ancak bu sefer dört cam otomatiği ve abs standart olarak sunulmuştur.
Fiat Marea Exclusive : En full pakettir. Dış sıcaklık göstergesi, 6'lı Cd changer, sis farı, alüminyum jant, park sensörü ve elektrik sürücü koltuğu gibi donanımları vardır. 
Fiat Marea her ne kadar oturaklı ve konforlu bir otomobil olsa da bazı kronik sorunları olması insanları ondan uzak tutuyor. 

Fiat Marea Kronik Sorunları ve Arızaları


  • Rölanti dalgalanması
  • Radyatörün sürekli su eksiltimesi. (kalorifer peteği kaçağı)
  • Hararet göstergesinin sebepsiz yere yükselmesi
  • Çok sık baskı balata bitirmesi

gibi kronik problemleri var. Ayrıca Marea'nın her yerinden sensörler olduğu için pek çok elektrik sorunu çıkarıyor. Yani yolunuz sürekli ufak tefek şeyler nedeniyle sanayiye düşüyor.
Fiat Marea'nın çok bilinmesede weekend adında stationwagon modeli vardır.


Fiat Marea Kullanıcı Yorumu

Bende 2003 model bir Exclusive donanım paketi vardı. Marea hakkında söylenebilecek en kısa söz onun verdiği konforu verebilen en yakın otomobil marea'dan iki kat daha pahalı olurdu. 1.6 litrelik motoru şehir içinde orta seviyede bir performans sergiliyor. Ancak klima açık ve rampaya denk geldiyseniz biraz bayılıyor. Aracı yüksek devirlerde kullanmak zorunda kalıyorsunuz. İçi geniş ve ferah 5 kişi sıkışmadan yolculuk yapabilir. Ön koltuklar ile arka koltuklar arasındaki diz mesafesi geniş. Koltuklarında yumuşak bir sünger kullanılmış. İnsan oturduğu zaman kalkmak istemiyor. Şehir dışı uzun yol ve yüksek hız performansına gelecek olursak. Ben 180 km/s hıza kadar çıktım. Motor ve yol sesini olabildiğince az alıyor içine. Ayrıca Marea'nın altının yere yakın olması  ve genişliği sebebiyle yol tutuşu üst seviyede diyebilirim. 

Fiat Marea Alınır Mı?

İçine oturulduğu zaman her ne kadar kaliteli bir otomobil algısı oluştursa da kaputun altında iş hiç öyle değil. Ne kadar temizini bulursanız o kadar iyi ancak Marea gerçekten sorunlu bir araba. Sürekli bir yerlerinden arıza veriyor. Ben rölanti dalgalanması sorunu nedeniyle gitmediğim usta bırakmamıştım ama yinede sorun çözülmemişti. İkinci bir husus yakıtı. Emsali arabalara göre fazla yakıyor. Yedek parça fiyatları ise diğer Fiat otomobillerine göre en az iki kat daha pahalı. Tüm bunları göz önüne alırsak, eğer çok temiz kullanılmış bir Fiat Marea bulursanız, iyi bir ustaya göstererek alabilirsiniz. Ama yine de diğer tercihleri öncelikle gözden geçirmekte fayda var.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE