Rot Başı Arızası Belirtileri Nedir?


Otomobillerimiz pek çok parçanın bir araya gelmesiyle doğru şekilde yol alır. Rot başları da araçlarımızın yürüyen aksamları açısından oldukça önemli parçalardır.
Siz direksiyonu döndürdüğünüzde tekerlerde aynı oranda dönerler. Bu dönme ise rot kolu ve onun ucundaki rot başları sayesinde gerçekleşir. Rot başı hareketli ve döner bir parça olduğu için diğer parçalara nazaran daha kolay arıza yapmaktadır.
Ülkemizin yol koşulları göz önüne alındığında rot başları daha kolay yıpranabilmektedir. Rot başlarının ömrü kullanım şekline göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin köy yolunda ve engebeli yollarda kullanılan araçların rot başları daha kolay eskirken, sadece düz asfalt zeminlerde kullanılan araçların rot kolları daha geç arıza yaparlar. Peki rot başı arızası nasıl belli olur?

Rot Başı Arızası Belirtileri

Aracınızın rot başları eskidiği ve bu sayede arıza yaptığı zaman aracınzın yürüyen aksamında bzı aksaklıklar meydana gelir. Bu belirtileri muhakkak hissedersiniz. İşte en yaygın rot başı arızası belirtileri

1 - Direksiyon Titremesi

Rot kolu ve başı aracı düzgün ve titreşimsiz bir şekilde yol almasına yarar. Rot başı zamanla gevşediği zaman direksiyonda boşluk oluşmaya başlar. Özellikle araç hızlandığı zaman direksiyon titrer. Otomobil hızlandığı zaman direksiyonun titremesinin sebebi rot başı olabilir.

2 - Aracın sağa veya sola çekmesi

Rot kolu ve dolayısıyla rot başı aracın düz bir çizgi üzerinde gitmesini sağlar. Ancak rot başı eskiyip gevşediği zaman bir boşluk oluşturur. Bu boşluk aracın sağa veya sola bir yöne çekmesine neden olur. Aracınız bir tarafa çekiyorsa bunun nedeni rot başı olabilir.

3 - Direksiyon Boşluğunun Artması

Direksiyonda bir miktar boşluk olması normal bir şeydir. Ancak direksiyon boşluğunun çok olmasının sebebi rot başının yıpranmış ve boşluk yaratmasından kaynaklanıyor olabilir. 

4- Anormal seslerin gelmesi

Engebeli yollardan geçerken veya özellikle dönüşlerde direksiyonu çevirdiğinizde bir metal sesi geliyorsa bunun sebebi rot başıdır. Çünkü rot başının içerisinde kauçuk vardır ve darbeyi absorbe eder. Bu kauçuk yırtıldığı zaman metal metale değer ve direksiyondan ses gelmesine neden olur.

5 - Lastiklerin Çabuk Aşınması

Rot başı bozuk olduğu zaman lastikler doğru hizalanamaz. Ve lastiklerin aşırı gerilmesine neden olur. Ve bu lastiğin çabuk aşınmasına neden olur. 

6 - Arabanın Titremesi

Daha önce direksiyonun titremesi yazdık. Ancak rot kolu daha büyük arızalar açtığı zaman arabanın tümden titremesine neden olur. Bu da yolculuk konforunun düşmesine neden olur.

Rot Başı Değiştirme Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Rot başları arıza yaptığı zaman tamir edilemez. Değiştirilmesi gerekmektedir. Bu yüzden tamirciniz arızanın rot başından olduğu zaman 50 lira işçilik ücreti karşılığında değiştirecektir.
Şimdi bazı marka ve modellerin rot başı parça ücretlerine bir bakalım. (2020 mayıs ayı itibariyle)
  • Ford Focus : 40 Lira
  • Volkswagen Golf 7 : 30 lira
  • Toyota Corolla : 35 lira
  • Honda Civic : 35 lira
  • Renault Megane 3 : 30 lira
  • Volkswagen Passat : 40 lira
Görüldüğü gibi rot başı ucuz bir parçadır. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE