P0127 Emme Havası Sıcaklığı Çok Yüksek Arıza Kodu

P0127 arıza kodu genel bir diyagnostik hata kodu (DTC) olmasına rağmen bazı marka ve modellere göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebeple aracınız P0127 arıza kodunu gördüğünüzde ilk olarak aracınızın servis kitabına bakmanız gerekmektedir.
1996 yılından itibaren üretilen neredeyse her otomobilde beyin, araba bilgisayar denilen bir sistem vardır. Bu sisteme güç aktarım sistemi kontrol modülü (PCM) veya motor kontrol modülü (ECU) adı verilmektedir. Otomobilin her parçasının bir sensörü vardır. Bu sensörler PCM tarafından sürekli kontrol edilir. Eğer sensörlerden birinde bir olumsuzluk algılanrsa bu hata kodu olarak sürücüye bildirilir. Arabayı bilgisayara bağladığınızda hangi parçanın sorunlu olduğu OBD-2 arıza kodları şekilde görülür. 

P0127 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

Araçların motorlarının doğru çalışabilmesi için 14.7:1 oranında hava / yakıt karışımıyla yanma gerçekleşmesi gerekir. Yani yakıt ve hava girişinin olması gerekir. Motora çekilen havanın sıcaklığı ise emiş havası sıcaklık sensörü (IAT) tarafından sürekli kontrol edilir. PCM, IAT ile kütle hava akış (MAF) sensöründen gelen sinyalleri analiz eder ve motora ne kadar hava çekileceğini belirler. Dış hava sıcakken IAT tarafından ECU'ya gönderilen voltaj sinyali 1.5 iken hava soğukken 5 volt aralığındadır. 5 volt değer en maksimum değerdir. Ancak İAT'den ECU'ya gönderilen voltaj sinyali 5 voltun üzerine çıkarsa aracınızda P0127 emme havası sıcaklığı çok yüksek (Intake Air Temperature Too High) arıza kodu verilir.

P0127 Arıza Kodu Belirtileri

PCM, IAT sensöründen gelen bilgileri aracın verimli çalışması için kullanır. Bu sebeple aracınızda P0127 hata kodu varsa muhakkak ciddiye alınması gerekmektedir. P0127 arıza kodunu veren araç şu gibi belirtileri verir.
  • Rölantide ve düşük devirde dalgalanma
  • Yakıt tüketiminin artması
  • Özellikle motor soğukken aracın çekmemesi yani performans düşüklüğü
  • Gösterge panelinde motor arıza lambasının yanması

P0127 Arıza Kodu Nedenleri

  • IAT sensörüne gelen kablolarda bir kopma veya kısa devre
  • Arızalı IAT sensörü
  • Arızalı MAF sensörü
  • Tıkalı hava filtresi
  • Emiş havası giriş borusunda kırık veya çatlak

P0127 Arıza Kodu Çözüm, Onarım ve Tamir Adımları

Emme havası sıcaklık sensörü (IAT) hava filtresine yakın bir yerlerde bulunur. Yakın zamanda aracınızın hava filtresini değiştirdiyseniz ve bu kodu aldıysanız, IAT sensörünün fişinin takılı olduğundan emin olun. IAT sensörünü çıkararak bir voltmetre yardımıyla direncini ölçün, sensöründen çalıştığından emin olmanız gerekir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE